Cítíte se být obětí trestného činu? Obraťte se na probační a mediační centrum

25. duben 2024

Pomoc obětem trestných činů. Právě na toto často opomíjené téma se zaměřujeme v rozhovoru s Evelínou Dvořákovou z Probačního a mediačního centra v Ústí nad Labem.

Probační a mediační centrum se primárně zabývá dvěma činnostmi. Probací, čili vykonáváním a organizováním dohledu nad obžalovanými, sledováním chování odsouzeného ve vazbě nebo také individuální pomocí pro obžalované. Druhou z nich je takzvaná mediace, tedy mimosoudní zprostředkování řešení sporu mezi poškozeným a obviněným.

„V roce 2013 vstoupil v platnost zákon č. 45/2013 sbírky. Jedná se o zákon o obětech, který dotyčným definuje práva. Probační služba na to reaguje zřízením pozic poradců pro oběti. Tito poradci jsou na každém středisku po celé České republice. Zdarma se na ně může obrátit kdokoliv, kdo se cítí být obětí. Oběti mají právo na bezplatnou psychologickou pomoc, advokáta, či peněžitou pomoc v případě závažného trestného činu,” popisuje Evelína Dvořáková.

Probační a mediační centra v našem kraji sídlí v Ústí nad Labem, v Mostě, v Teplicích a v mnoha dalších městech. Oběti nemusí vyhledat pomoc v místě bydliště, mohou navštívit jakékoliv středisko, stačí si jen sjednat schůzku.

„Věnujeme se případům od krádeží přes následky dopravních nehod až po mnohem závažnější situace. Pokud to jde, tak se snažíme spolupracovat nejen s obětí, ale i s pachatelem. Vše ale záleží na konkrétní situaci,” dodává Dvořáková.

Jak probíhá návštěva probačního a mediačního centra? A jaké situace v praxi vyřešila tato odborná pomoc? Nejen to se dozvíte z audiozáznamu celého rozhovoru.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio