Čokoládový dort z cizrny

Když si prohlížím zdravé kuchařky, většinou se divím, jak skvěle ta jídla vypadají, a také, jak skvěle chutnají, i když jsou z některých docela jiných ingrediencí.

Třeba vynikající čokoládový dort má ve svém základu cizrnu a v tvarohovém krému holandské kakao a nikde žádná mouka ani cukr! Jak se tedy peče?

Ingredience
  • Na korpus:
  • 400 g vařené cizrny (konzervované)
  • 3 banány
  • 3 vejce
  • 50 g sladidla (čekankový sirup, erytritol, stévie...)
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • Na krém:
  • 100 g hořké čokolády
  • 500 g tvaroh měkký (v alobalu)
  • 50 g sladidla

Potřebujeme 400 g cizrny – buď předem namočené a uvařené, nebo konzervované, tam je to bez práce. Slijeme vodu, vhodíme cizrnu do mixéru a přidáme k ní 3 vajíčka, 3 banány, 40 gramů kakaa, lžičku jedlé sody a sladidlo. Doporučuji čekankový sirup, stévii nebo třeba erytritol v množství asi padesáti gramů.

Všechno rozmixujeme dohladka a vlijeme do menší dortové formy vyložené pečicím papírem. Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme asi 40 minut.

Teď máme čas na krém. Vezmeme tabulku hořké čokolády a rozehřejeme ji ve vodní lázni. Přidáme půl kila tvarohu – tedy dvě balení raději v alobalu než ve vaničce. Vyšleháme do krému a dosladíme opět sladidlem podle chuti. Když korpus vychladne, přidáme na něj krém a necháme dobře vychladit.

Zaručuji vám, že po tomhle dortu nemusí mít špatné svědomí vůbec nikdo.

autor: dak

Související

  • Jablečné placičky

    Jablíčka ze zahrádky ledaskomu ve sklepě nebo v chladné spíži ještě drží a dají se v kuchyni využít na mnoho způsobů!

  • Vanilkové rohlíčky bez cukru

    Diabetik to má těžké. Vánoce si bez cukru, sladkých dobrot a kalorických náloží neumíme udělat, ale vlastně ani představit. Co s tím, když je pro vás cukr nežádoucí?

  • Pekanový koláč

    Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.