Václav Hudeček předsedou mezinárodní poroty rozhlasové soutěže Concertino Praga 2007

31. leden 2007

Václav Hudeček, jeden z nejvýznamnějších laureátů Concertina Praga a českých houslistů vůbec, se přesně po čtyřiceti letech k soutěži vrací. Tento laureát z let 1966 a 1967 se ve dnech 4. - 6. 2. 2007 stane předsedou mezinárodní poroty.

Členy poroty jsou i dva bývalí laureáti soutěže, japonská houslistka Shizuka Ishikawa (CP 1969, 1970) a ruský violoncellista, v současnosti žijící v Anglii, Leonid Gorokhov (CP 1982). V porotě zasednou také další umělci mezinárodního věhlasu - kytarový mistr Štepán Rak, maďarský klavírista Jenö Jandó a dva zástupci Evropské vysílací unie (EBU) Veronika Brvar (Slovinsko) a Marco Mauceri (Itálie).

Letošní ročník soutěže byl vypsán pro sólové nástroje klavír, housle, violoncello a klasickou kytaru. Poslední ze jmenovaných nástrojů má letos v soutěži historickou premiéru.

Mezinárodní porota vyslechne celkem 36 nahrávek (klavír 15, housle 8, violoncello 8 a kytara 5). Česká republika je v mezinárodní soutěži zastoupena pěti soutěžícími. Ty vybrala z celkem 30-ti nahrávek národního kola česká porota ve složení: Jan Simon - předseda (klavír), Jiří Bárta (violoncello), Bohuslav Pavlas (violoncello), Bohuslav Matoušek (housle) a Marek Velemínský (kytara). Národní porota zasedala ve dnech 3. a 4. 1. 2007.

Výsledky národní i mezinárodní soutěže budou zveřejněny společně na tiskové konferenci, která se uskuteční dne 7. 2. 2007 od 14.00 hodin v Salonku Zdenky Podhajské (Náměstí Kinských 3, Praha 5). Na konferenci budou přítomni předsedové obou porot Václav Hudeček a Jan Simon. Svou účast dále potvrdili Štěpán Rak a Marco Mauceri. Ve stejný den se zde bude také od 19.30 hodin konat koncert vítězů Národní rozhlasové soutěže České republiky Concertino Praga, kteří obdrželi cenu Nadačního fondu Zdenky Podhajské.

autor: tz
Spustit audio

Více o tématu