Letošní Concertino Praga ovládli Češi

15. únor 2015

Ve dnech 14. a 15. února 2015 zasedala porota 49. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga.

Tento ročník byl vypsán pro komorní soubory v kategoriích DUO - TRIO - KVARTETO – KVINTETO.

Celkem se přihlásilo patnáct souborů z Česka, Ruska, Bulharska, Německa, Polska a Španělska. Českou republiku reprezentovalo sedm nahrávek a Češi v soutěži jednoznačně zvítězili.

V kategorii DUO získali první cenu Matyáš Novák a Larisa Palochová – klavír/housle, druhou cenu Vilém Vlček a Ondřej Zavadil – violoncello/klavír.

V kategorii TRIO získali první cenu Filip Zaykov, Adam Reithof a Martin Chudada – housle/klarinet/klavír, druhé místo pak obsadili Matyáš Houf, Anna Mimrová a Dominik Velek – barokní flétna/cembalo/violoncello. Udělena byla také cena EMCY a čestné uznání poroty.

V mezinárodně obsazené porotě hodnotili výkony mladých umělců Marian Lapšanský - Slovensko, Leonid Gorokhov – Rusko, Marek Zvolánek – Česká republika, Žofie Vokálková – Česká republika a Shizuka Ishikawa – Japonsko.

Jako nezávislí porotci navržení Evropskou vysílací unií hodnotili soutěžní nahrávky také Evert Van Berkel ze Švédského rozhlasu a Michael Oehme z německého MDR. Všechny nahrávky byly posuzovány anonymně.

Předseda poroty Marian Lapšanský k letošnímu ročníku uvedl: „ Klobouk dolů před všemi zúčastněnými. Rozhodně se vyplatí držet palce všem, jelikož úroveň jejich hry byla opravdu vysoká.“

Absolutním vítězům a zároveň držitelům Ceny Heleny Karáskové, kterými se pro tento rok stali Matyáš Novák a Larisa Palochová - klavír / housle, vydá Český rozhlas vlastní profilové CD.

Na jejich adresu předseda poroty poznamenal: „Zapůsobili velmi sympaticky svojí vyrovnaností, temperamentem, profesionální připraveností a velkou zaujatostí výkonu. Vzhledem k věku je to velmi perspektivní duo, celkem bych si přál, aby spolu hráli co nejdéle, jelikož i zde platí, že častá výměna partnera není velmi zdravá.“

Další ocenění získali:

Cena EMCY:
Vilém Vlček a Ondřej Zavadil - violoncello / klavír z České republiky

Čestné uznání a doporučení k účasti na koncertě laureátů v Rudolfinu:

V kategorii DUO: Charlotte Kuffer a Max Vogler – flétna / hoboj a Nikita Gorovin a Egor Mestergazi - klavír/klarinet.

V kategorii TRIO: Bogdana Burin, Michaela Petrova a Kalina Mincheva – housle/klavír/housle
a Milla Mihova, Debora Stefanova a Momchil Pandev - klavír/housle/violoncello.

Laureáti soutěže vystoupí na slavnostním Koncertě vítězů v pražském Rudolfinu 19. června 2015, poté se mladí hudebníci zúčastní tradičního koncertního turné po jihočeských městech. Soutěž Concertino Praga tak naplňuje svůj hlavní cíl - propagovat klasickou hudbu a seznamovat veřejnost s nejlepšími českými a zahraničními interprety nastupující generace mladých hudebníků.

Tento rok se koncertní vystoupení uskuteční v těchto termínech:

19. 6. 2015 Praha – Rudolfinum, Dvořákova síň
22. 6. 2015 Český Krumlov
23. 6. 2015 Bechyně
24. 6. 2015 Třeboň
25. 6. 2015 České Budějovice
26. 6. 2015 Jindřichův Hradec

Výsledkovou listinu naleznete v příloze.
Do soutěžních kategorií KVARTETO a KVINTETO se nepřihlásili žádní účastníci.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Více o tématu