Mladí umělci oslnili v Rudolfinu hudebními výkony i profesionalitou

20. červen 2015

Páteční večer v pražském Rudolfinu patřil mladým talentovaným hudebníkům. 19. června se zde uskutečnil slavnostní koncert laureátů soutěže Concertino Praga a mladí umělci svými přesvědčivými výkony ohromili publikum.

Večerem provázela moderátorka Lenka Vahalová, koncert nabídla v přímém přenosu stanice Vltava a návštěvníci webu Českého rozhlasu jej mohli sledovat prostřednictvím videopřenosu.

V rámci večera zazněly skladby Sergeje Prokofjeva, Antona Hoffmeistera, Bohuslava Martinů a dalších. Zástupce Českého rozhlasu - hudební šéfproducent Jakub Čížek, předal cenu Evropské unie hudebních soutěží mládeže – CENU EMCY, která je oceněním jedinečné muzikálnosti, charakteristického a vyzrálého přednesu laureátů.

Čtěte také

Na záznam koncertu se můžete podívat zde:

Absolutní vítězové soutěže Concertino Praga obdrželi cenu Heleny Karáskové a šek v hodnotě 50.000 Kč, který věnovaly České Radiokomunikace.

Všem laureátům byly také předány z rukou profesorky Zuzany Růžičkové a profesora Vlastimila Mareše diplomy a noty od významného skladatele Viktora Kalabise.

Hudební šéfproducent Jakub Čížek k slavnostnímu koncertu poznamenal: „Přiznám se, že jsem byl zpočátku nervózní, protože jde o opravdu velmi mladé hudebníky. Navíc v komorní hře neměli v Rudolfinu podporu symfonického orchestru, jako tomu bylo v minulých ročnících. Nicméně všichni mě hned od počátku přesvědčili o své připravenosti předvést profesionální výkony. Všechny soubory hrály skvěle. Přeji všem dlouhou a bohatou kariéru.“

Po úspěšném večeru čeká laureáty ještě turné po jižních Čechách. Vystoupí v nádherných koncertních sálech pěti měst v těchto termínech:

22. 6. 2015 Český Krumlov
23. 6. 2015 Bechyně
24. 6. 2015 Třeboň
25. 6. 2015 České Budějovice
26. 6. 2015 Jindřichův Hradec

Zajímavosti ze zákulisí soutěže a aktuality z turné můžete sledovat na www.concertinopraga.cz

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Více o tématu