Životopisy vítězů Concertino Praga 2015 - I.

26. květen 2015

Přinášíme vám podrobné profily vítězů 49. ročníku Concertino Praga.

Bogdana Burin (housle)/ Mihaela Petrova (klavír) / Kalina Mincheva (housle)

Bogdana začala hrát na housle v pěti letech. Studuje na státní hudební škole Lubomira Pipkova v Sofii, ve třídě Blagorodna Taneva. V roce 2013 vyhrála první cenu v mezinárodní soutěži německé a rakouské hudby v Burgasu v Bulharsku a třetí cenu v mezinárodní soutěži mladých hudebníků v Srbském městě Niš. Komorní hru cvičila v mistrovských kurzech Gavrieli Lipkind a Dory Brachkove a získala stipendium nadace Claritas.

Mihaela již v brzkém věku začala hrát na klavír. Studuje Státní hudební školu Lyubomira Pipkova ve třídě Anny Todorove. Získala zlatou medaili a první cenu v národní soutěži „Orpheus Gift“, cenu v mezinárodní soutěži klasické hudby pro mladé hudebníky v Perniku a v mezinárodní soutěži mladých evropských pianistů v Makedonské Gevgeliji. Pravidelně navštěvuje mistrovské kurzy.

Kalina se rozhodla stát hudebnicí v osmi letech. Navštěvovala hodiny u Elky Stoevove v jejím rodném městě, nyní studuje na Státní hudební škole Lyubomira Pipkova v Sofii ve třídě Balgorodny Tanevy a Iriny Stoyanove. Získala ceny v Mezinárodní soutěži mladých hudebníků v Perniku, v národní soutěži „Orpheus Gift“ a v národní soutěži v Ruse a Kazanlaku. Opakovaně se účastní mistrovských kurzů.

Společnou mají Kalina, Mihaela a Bogdana především lásku k hudbě, ale také to, že jsou mladé, odvážné a nebojí se vyzkoušet nové věci. Navzájem na sobě obdivují smysl pro přátelství – jak samy říkají: “Společné hraní nám ukazuje společnou vášeň v jiných úhlech. Zároveň nám pomáhá lépe porozumět jedna druhé.”

Čtěte také

Filip Zaykov housle/ Adam Riethof (clarinet) / Martin Chudada (klavír)

Filip Zaykov, Adam Riethof, Martin Chudada

Adam začal v šesti letech hrát na flétnu a od devíti let na klarinet na ZUŠ. Od roku 2010 studuje na Gymnáziu a hudební škole hlavního města Prahy pod vedením Jana Hejhala. Získal ocenění v mnoha soutěžích - Mezinárodní klarinetové soutěži v Hořicích, Bohuslava Martinů v Poličce, Concertino Praga 2014 a dalších. Kromě klasické hudby se zajímá o jazz, hraje na basovou kytaru, klavír a na všechny nástroje rád improvizuje.

Filip začal hrát na housle v 5 letech pod vedením Magdaleny Mickové. V současné době je studentem Jiřího Fišera na Gymnáziu a hudební škole hlavního města Prahy. Věnuje se zároveň hře na klavír u Petera Toperczera. Zvítězil v soutěžích Plzenecké housličky, mezinárodní houslové soutěži Josefa Muziky nebo mezinárodní Kociánově houslové soutěži a dalších.

Martin začal hrát na flétnu v pěti letech. V šesti letech začal hrát na klavír na ZUŠ ve třídě Marka Bohunického. Nyní studuje na ZUŠ Jižní město u pedagoga Ivo Kahánka. Získal ocenění na mezinárodních soutěžích v Itálii, na Mezinárodní klavírní soutěži Petra Toperczera a cenu prezidenta Slovenské republiky pro nejlepšího slovenského účastníka. Umístil se v soutěži Broumovská klávesa a je laureátem Mladého klavíru Pražské konzervatoře.

A co by rádi jako trio dokázali? Podle Adama je samozřejmé, že člověk by toho chtěl vždycky dokázat co nejvíc. „Zrovna v tuhle chvíli se neuvěřitelně těším na koncert v Rudolfinu. A moc bych si přál si s triem zahrát třeba i někde v zahraničí.“

Charlotte Kuffer (flétna) / Max Vogler (hoboj)

Charlotte Kuffer, Max Vogler

Charlotte studuje u profesorky Firkinsové na Vysoké hudební škole v Lübecku. Opakovaně vyhrála v soutěži Jugend musiziert, v roce 2012 obdržela cenu spjatou se získáním stipendia německé nadace Musikleben. Mezi její další úspěchy patří získání stipendia nadace Marie-Luise Imbusch-Stiftung. V létě 2012 hostovala jako sólistka na festivalu Mecklenburg-Vorpommern. V následujícím roce debutovala společně s německým Philharmonisches Orchester Heidelberg a na festivalu Mozart-Fest ve Schwetzingenu.

Max se od roku 2008 věnuje hře na hoboj. Studuje na Mezinárodní hudební akademii podporující talenty a je stipendistou německé nadace Musikleben. První ceny získal v soutěži Jugend musiziert v letech 2009, 2012, 2013 a 2014. Je laureátem soutěží Lionswettbewerb a Friedrich von Flotow-Wettbewerb. Zvláštní cenu získal v soutěži WESPE. V roce 2012 se účastnil dvou pracovních stáží v Landesjugendorchester MV. V létě 2012 hrál jako nejmladší člen orchestru na festivalu Moritzburg. Vystupoval v Severoněmecké filharmonii Rostock a na festivalu Mozart-Fest ve Schwetzingenu s německou Heidelberger Philharmonie. Od roku 2012 je stipendistou nadace Jürgen-Ponto-Stiftung.

Oba se shodují: „Když spolu hrajeme, tak je to radost a společnou práci si užíváme. Přihlásit se do soutěže Concertino Praga byl společný nápad, protože jsme se chtěli poprvé účastnit mezinárodní soutěže jako duo. Výhra v soutěži je velký a skvělý krok v naší kariéře. Úspěch v hned první mezinárodní soutěži je prostě úžasný! Stejně jako možnost hrát na pódiu Rudolfina a účastnit se turné po jižních Čechách. Rádi bychom rozšířili náš repertoár o nevšední skladby, zároveň vytváříme trio s pianistou a v tomto složení se chceme účastnit soutěže „Jugend musiziert“ v červnu v Německu.“

Larisa Palochová (housle) / Matyáš Novák (klavír)

Larisa Palochová, Matyáš Novák

Larisa začala hrát na housle v pěti letech. V současné době je žákyní Dany Vlachové v ZUŠ Jižní Město. Je laureátkou řady soutěží - Národní soutěže ZUŠ ve hře na housle, Mezinárodní houslové soutěže Josefa Muziky, Mezinárodní houslové soutěže Jaroslava Kociana, Národní soutěže ZUŠ v komorní hře, klavírní soutěže Prague Junior Note a dalších. Opakovaně vystoupila jako sólistka s orchestrem Virtuosi Pragenses, vystupuje také v různých komorních seskupeních a věnuje se též hře orchestrální.
Larisa o svých zájmech říká: „Pravidelně jednou týdně chodím malovat. Ve zbytku volného času ráda plavu a v zimě lyžuji.

Matyáš začal hrát na klavír v pěti letech. Je studentem gymnázia v Hradci Králové, Konzervatoře Pardubice ve třídě Jitky Fowler Fraňkové a věhlasné klavírní akademie Incontri col Maestro ve třídě Vovky Ashkenazyho. Navštěvuje také hodiny klavírní improvizace a skladby u Jiřího Pazoura. Je vítězem Mezinárodní klavírní soutěže Pro Bohemia, Mezinárodní soutěže Amadeus, Prague Junior Note a mnoha dalších. Jako sólista vystoupil s Filharmonií Brno, Komorní filharmonií Pardubice, komorním orchestrem Quattro a Filharmonií Hradec Králové. Účastní se domácích i zahraničních hudebních festivalů.
Matyášovým velkým koníčkem je chov drůbeže. „Aktuálně čítá můj chov okolo sta kusů drůbeže osmi plemen. Mezi ně patří Drážďanky, Štýřanky, Lakenfeldky, Leghornky, Maransky, Rousné zakrslé, Araukany a Forverky.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Více o tématu