Koncert Laureátů soutěže Concerto Bohemia bude živě přenášet ČRo Vltava a natáčet Česká televize

24. listopad 2014

Ve středu 26.11.2014 se v rámci festival Prix Bohemia Radio uskuteční v pražském paláci Žofín koncert vítězů soutěže Concerto Bohemia, jehož 23. ročník vyhlásil Český rozhlas v listopadu loňského roku. Zahájení koncertu je v 19.00h, živě si ho můžete také poslechnout na stanici ČRo Vltava nebo se podívat na záznam koncertu, který bude vysílat Česká televize.

Hudební soubory soutěžily v následujících kategoriích:
a) žákovská (do 16 let)
b) studentská (do 25 let)
c) soubory a orchestry konzervatoří a hudebních gymnázií

Z celkového počtu 26 přihlášených nahrávek vybrala porota do druhého kola soutěže 15 nejlepších souborů. Jejich soutěžní snímky, které vznikaly ve spolupráci s hudebním režisérem a mistrem zvuku Českého rozhlasu, byly ve finálovém kole posouzeny odbornou porotou ve složení, Vladimír Válek, Jan Kučera, Tomáš Brauner a Ondřej Brousek za předsednictví Karla Vágnera. Porotci určili 8 souborů pro koncert laureátů na pražském Žofíně.

Představení nejlepších souborů:

Soubory a orchestry žákovské:

Brass Banda - ZUŠ Kyjov
Soubor vznikl na začátku školního roku 2012-13 , sloučením žesťového kvarteta starších žáků s žesťovým kvintetem mladších žáků v ZUŠ Kyjov. Dirigentem souboru je vydavatel mnoha hudebních publikací a učitel Miloslav Procházka.
Soubor je laureátem Concerta Bohemia již po třetí za sebou.(2012,2013,2014) Mezi další úspěchy patří i ústřední kolo Jazzových orchestrů v Liberci, vystoupení na různých kulturních akcích. V orchestru hraje i několik vítězů mezinárodních sólových žesťových soutěží.

Brass Banda

Sarabanda – ZUŠ Rychnov nad Kněžnou
Dětský flétnový soubor Sarabanda byl založen v roce 1997 a od té doby odehrál více než 1.500 koncertů. Koncertoval již téměř po celé Evropě, má za sebou na 60 koncertů v Asii. Hraje repertoár období gotiky až po současné autory. Spolupracuje s profesionálními soubory u nás i v zahraničí. Věkový průměr souboru se pohybuje od 10 do 12 let. Za svůj historický úspěch soubor považuje samostatný konce na MHF Brno – Moravský podzim v roce 2006.
V současné době se připravuje na mezinárodní hudební festival v belgickém Neerpeltu, kde se chystá obhájit zlato z r. 2007.
V letošním roce soubor Sarabanda získal titul Laureát I. stupně na XV. Mezinárodním festivalu v ruském Jekatěrinburgu, kde soubor získal vedle hlavní ceny i mimořádnou cenu ministra kultury za nejpůvodnější provedení soutěžního repertoáru. Dalším skvělým výsledkem, je již 10. vítězství v prestižní soutěži Českého rozhlasu a České televize Concerto Bohemia.

Sarabanda

Soubory a orchestry studentské:

Dechový orchestr – ZUŠ Přelouč
Dechový orchestr ZUŠ Přelouč vznikl již v roce 1961. Orchestr pod vedením zakladatele Stanislava Polanského pracoval téměř 40 let, získal řadu ocenění v okresních a krajských soutěžích a uspořádal mnoho vystoupení v Přelouči a okolí.
Od roku 2007 vede orchestr Michal Chmelař. Orchestr se od té doby rozšiřuje jak v počtu členů, tak i v nástrojovém obsazení.
Mezi největší úspěchy patří vítězství na prestižních mezinárodních soutěžích v Praze (2008, 2012, 2013 a 2014), Ostravě (2013), Bratislavě (2011), Hohenstein – Ersthal (2012), Leszně (2009) a Vysokém Mýtě (2010). V roce 2012 získal 3. místo na soutěži dechových orchestrů v Bambergu. V letošním roce se mu, stejně jako v roce 2012, podařilo probojovat se mezi nejlepší v soutěži Concerto Bohemia. Orchestr za posledních 7 let koncertoval v Estonsku, Francii, Německu, Bulharsku, Polsku a na Slovensku.

Dechový orchestr

Dechový orchestr TUTTI – ZUŠ Jihlava
TUTTI má v Jihlavě více jak desetiletou tradici. Zakladatelem je Petr Píša. Za nedlouhou historii orchestru stihl natočit pořad pro ČT „A tuhle znáte“, zúčastnil se několika ročníku soutěží dechových orchestrů v Ostravě a v Praze, odkud si v lednu tohoto roku přivezl titul absolutního vítěze soutěže. V ústředním kole soutěže ZUŠ v letošním roce v Letovicích vybojoval zlaté pásmo a vítězství ve své kategorii. K tradičním vystoupením patří koncert v rámci festivalu Mahler Jihlava a Havířské průvody v Jihlavě. Velkou radost máme z úspěchu v soutěži Concerto Bohemia 2014, které se účastníme poprvé. Za dirigentským pultem stojí Jan Nosek.

Dechový orchestr TUTTI

Soubory a orchestry konzervatoří a hudebních gymnázií:

Moravský komorní orchestr – Konzervatoř Brno
Moravský komorní orchestr vznikl v roce 1948. Je tedy jedním z nejstarších působících komorních orchestrů u nás. Zakladatelem je dr. Zbyněk Mrkos. Dalšími dirigenty MKO byli Alois Veselý a od roku 1989 Prof. Rudolf Šťastný, který s orchestrem získal počátkem devadesátých let 1. cenu v rozhlasové soutěži (později nazvané Concerto Bohemia).
Od roku 2006 je uměleckým vedoucím a dirigentem Richard Kružík, který s MKO získal v soutěži Concerto Bohemia absolutní vítězství v roce 2009 a letos se opět představí na koncertu vítězů této rozhlasové soutěže.

Moravský komorní orchestr

Symfonický orchestr – konzervatoř Pardubice
Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice byl ustaven brzy po vzniku školy, která si v letošním roce připomněla 35 let existence. Na jeho práci se jako dirigenti podíleli zejména prof. Otakar Tvrdý, PhDr. MgA. Vladimír Kulík nebo Mgr. Jaroslav Brych. Orchestr se výborně zhostil řady vlastních projektů, např. nastudování kompletního Smetanova cyklu „Má vlast“, opery Hubička, Blodkovy opery V studni, Dvořákovy Novosvětské symfonie a dalších děl. Několikrát se také s úspěchem zúčastnil rozhlasové soutěže Concerto Bohemia. Od roku 2010 je dirigentem orchestru MgA. Tomáš Židek Ph.D., mj. absolvent školy a HAMU Praha. Z nejvýznamnějších počinů tohoto období uveďme vynikající nastudování Smetanovy Prodané nevěsty, Korsakovovy Šeherezády, Hindemithových Symfonických metamorfóz či Dvořákova Stabat Mater.

Symfonický orchestr

Collegium Instrumentale – Gymnázium a hudební škola Praha
Soubor dechových nástrojů Gymnázia a hudební školy hl.m.Prahy Collegium Instrumentale vzniknul v roce 2006. Pod vedením prof.Pavla Tylšara pravidelně vystupuje na koncertech v budově školy i na koncertech v sále Martinů, u Šimona a Judy. Vrcholem bylo několik vystoupení v Rudolfinu,jakož i vystoupení v zahraničí.
Soutěže Concerto Bohemia se každoročně účastní od roku 2007 a pravidelně hrává na koncertech vítězů na Žofíně. V roce 2010 se stal absolutním vítězem této soutěže.

Collegium Instrumentale

Black Buřiňos – ZUŠ Týniště nad Orlicí
Kapela se zrodila z přípravky Mladého týnišťského big bandu na ZUŠ v Týništi n.O. v roce 2005. Od svého vzniku se věnuje interpretaci především dixielandových standardů.
V roce 2007 a 2010 dosáhla úspěchu v ústředním kole Národní soutěže ZUŠ v kategorii jazzových a tanečních orchestrů v Litvínově a její dva členové, klarinetista Pavel Zemen a tubista Ladislav Lejnar získali ocenění za mimořádný sólový výkon.
Dixieland ZUŠ Týniště n.O., (nyní BLACK BUŘIŇOS) pravidelně vystupuje v rámci festivalů např. Středoevropský dixielandový most v Hradci Králové, Swingového festivalu J.Marčíka v Týništi n.O a noha dalších). První CD kapely mělo křest v neděli 9. ledna 2011. Mezi cenné zážitky kapely patří také Koncert v Senátu České republiky 22. srpna 2013.
V roce 2011 se dixieland zúčastnil poprvé v roce 2011 ještě v kategorii studentské, nyní zazní opět na pražském Žofíně, tentokrát v kategorii souborů a orchestrů konzervatoří.

Black Buřiňos
Spustit audio