Soutěž Concerto Bohemia slavila na Žofíně pětadvacetiny

17. listopad 2016

Jubilejní pětadvacátý ročník Národní rozhlasové soutěže mladých orchestrů a souborů Concerto Bohemia vyvrcholil dne 9. listopadu 2016 tradičním Koncertem laureátů. Na pódiu Velkého sálu Paláce Žofín vystoupilo ve středu večer přes sto účinkujících.

Ze čtyřiadvaceti přihlášených těles letos porotci vyhodnotili jako nejlepší soubory Brass Banda, Krumlovští pištci, Musica per gaudium, Smyčcový orchestr Pražské konzervatoře, Aries, Barokní orchestr Pražské konzervatoře, Sarabanda, dixieland Jazzsle a Prague Conservatory Modern.

Ještě před samotným zahájením koncertu přivítal návštěvníky dixieland Jazzsle z Krnova, jehož členové ve foyer zpříjemnili příchozím divákům začátek večera několika skladbami ze svého bohatého repertoáru. Před zaplněným sálem se poté na pódiu vystřídalo všech devět vítězných těles.

Koncert odstartovala dvěma jazzovými standardy Miltona Agera a Kurta Weilla kyjovská Brass Banda, jihočeský flétnový soubor Krumlovští pištci poté v dobových kostýmech představil hudbu nejstarších období, své vystoupení Pištci v poslední písni od Gregoria Lambranziho zpestřili tanečním číslem. Následovala dvě vokálně-instrumentální díla renesančních autorů v podání ansámblu Musica per gaudium z České Skalice.

Po komornějším úvodu nastoupilo na jeviště početnější těleso, Smyčcový orchestr Pražské konzervatoře zahrál dvě věty ze Simple Symphony skladatele Benjamina Brittena. V závěru první poloviny koncertu se představil soubor bicích nástrojů Aries, který ve svém repertoáru klade důraz na současnou původní tvorbu. Ani středeční vystoupení nebylo výjimkou. Liberečtí vítězové uvedli skladbu Lukáše Hurníka, šéfproducenta Hudební tvorby ČRo, jenž v průběhu večera promluvil jako host.

Během rozhovoru neopomněl vyzdvihnout významnou hodnotu domovských institucí a uměleckých vedoucích mladých souborů. Zdůraznil také důležitost týmové práce, kterou u nové hudební generace působení v těchto tělesech rozvíjí. Druhý host večera a předseda poroty Karel Vágner pak popřál mladým umělcům šťastnou cestu na profesionální hudební scénu.

19_Moderátor Vojtěch Babka zpovídá předsedu poroty Karla Vágnera

V úvodu druhé poloviny koncertu rozezněly Velký sál skladby Georga Friedricha Händela v podání Barokního orchestru Pražské konzervatoře. Následovala díla Williama Corbetta a Modesta Petroviče Musorgského v provedení souboru Sarabanda z Rychnova nad Kněžnou, jenž v letošní soutěži vybojoval zvláštní Cenu poroty.

Dále vystoupil již zmíněný dixieland Jazzsle z Krnova, který zvedal posluchače ze židlí svižnými tanečními písněmi Nicka LaRoccy a Geneho Lockharta. Závěr koncertu patřil absolutnímu vítězi soutěže – orchestru Prague Conservatory Modern, jenž se zaměřuje výhradně na současnou tvorbu. Pod vedením dirigenta Chuheie Iwasakiho (poslechněte si rozhovor s Chuheiem Iwasakim na Vltavě) uvedl skladbu japonského skladatele Akiry Ifukubeho.

Na úplném konci večera přivítal moderátor Vojtěch Babka hosta koncertu – Dětský pěvecký sbor ČRo. Ten se za doprovodu všech účinkujících souborů a pod vedením hlavní sbormistryně Věry Hrdinkové rozloučil s návštěvníky i pětadvacátým ročníkem soutěže Concerto Bohemia závěrečnou studentskou hymnou Gaudeamus igitur.

Nový ročník soutěže bude vyhlášen již v prosinci 2016.

Spustit audio