Daniel Veis

22. říjen 2018

Violoncellista

Daniel Veis je od doby, kdy získal stříbrnou medaili na prestižní mezinárodní soutěži P. I. Čajkovského v Moskvě v roce 1978 a první cenu na mezinárodní soutěži Pražské jaro 1976, považován za nejlepšího českého violoncellistu. Hudební studium začal v rodné Praze, pokračoval na konzervatoři v Moskvě, kde studoval se slavnou Natálií Shakhovskou.

Od roku 1979 pravidelně působí jako sólista s mnoha významnými orchestry v prestižních sálech jako jsou Avery Fisher Hall NY, Royal Albert Hall, Wigmor Hall a Kings Place, Orchard Hall, Auditori de Barcelona, Auditorio de Madrid a mnoha dalších. Spolupracuje se světoznámými dirigenty jako jsou například Sir Charles Mackerrass, Serge Baude, Yan-Pascalem Tortelier, Gaetano Delogu, Jukka-Pekka Saraste a Valerij Gergiev.

Pro různé nahrávací společnosti nahrál Daniel Veis díla A. Dvořáka, J. Brahmse, R. Schumanna, F. Mendelssohna-Bartholdyho, C. Saint-Saënsa, B. Martinů, V. Sommera, D. Šostakoviče, M. Kabeláč, J. Hanuše a dalších. Jeho repertoár je obrovský a rozmanitý a zahrnuje mnoho současných skladeb. V roce 1989 byl jmenován hostujícím sólistou České filharmonie. Kromě své sólové kariéry je také, spolu s britským pianistou Martino Tirimonem a houslistou Benem Sayevichem, členem souboru Rosamunde Trio.

Více než dvacet let působil jako profesor violoncella a vedoucí oddělení strun na Akademii múzických umění v Praze. Dále vede mistrovské kurzy (Paříž, Londýn, Vídeň, Japonsko, Korea, Čína) a je často zván do porot mezinárodních soutěží (Praha, Varšava, Moskva, Charbín). Hraje nástroj Joseph Cavaleri, Janov, 1740.

Spustit audio