Tremolo

5. únor 2019

Spojením všech vyučovaných nástrojů do jednoho tělesa, aby studenti mohli sdílet radost z kolektivní hry a současně reprezentovat školu i město Třemošná vznikl orchestr TREMOLO.

Orchestr TREMOLO založil v roce 2003 Dalibor Bárta. Smyslem jeho vzniku bylo spojit všechny vyučované nástroje ZUŠ Třemošná do jednoho tělesa a tím umožnit žákům radost z kolektivní hry a současně reprezentovat školu i město Třemošná. Repertoár orchestru se opírá převážně o muzikálové a filmové melodie, ale na své si přijdou i milovníci hudby swingové.

Orchestr natočil 5 CD: Světla ramp (2006), Tremolo live (2007), Tremolo 009 (2009), Veselé Vánoce (2012), Tremolo 2004-2014 (2014). Dvakrát se zúčastnil Evropského festivalu orchestrů 2016 ve španělském San Sebabastianu a 2018 v holandském Sneeku.

Na celostátním kole soutěže MŠMT ČR v orchestrální hře v Litvínově získal orchestr 2. místo v roce 2007, 1. místo v letech 2010, 2014 a 2017. Z toho v posledních dvou soutěžích také titul absolutního vítěze.

Každoročně hraje Tremolo jako domácí orchestr na jazzovém festivalu ve Třemošné, který pořádá ZUŠ Třemošná a který hostí mnoho profesionálních jazzových muzikantů. Dále hraje na koncertech pořádaných ZUŠ Třemošná a samostatných koncertech v Čechách a v Evropě.

Web
YouTube

Po kolikáté se soubor účastní soutěže Concerto Bohemia?
Poprvé

Co pro vás znamená výhra v soutěži?
Znamená to pro nás prestiž, zviditelnění naší práce a čest být mezi oceněnými laureáty.

Jaká byla vaše první reakce po zveřejnění výsledků?
Na to lze odpovědět názvem jedné ze skladeb, kterou nám věnoval skladatel Tomáš Reindl: „Radost čistá“.

Dle čeho jste volili soutěžní repertoár, můžete nám jej trochu přiblížit?
Podmínkou účasti v soutěži byla jedna kompozice od českého autora, proto jsme volili skladbu Brouk v hlavě, která vznikla přímo pro náš orchestr. Druhou soutěžní skladbou byla Rhapsody in Blue, která dává možnost vyniknout jak sólistce na klavír (Julie Hrubá), tak i celému orchestru. Pro mladé hráče – většinou žáky ZUŠ – je to, myslím si, ohromná zkušenost.

Jak se těšíte na dubnový koncert vítězů?
Na dubnový koncert se těšíme nejen my, ale i naši příznivci. Příležitost účinkovat v krásném prostoru paláce Žofín se nenabízí často, o to víc si chceme naše vystoupení užít.


Co považujete za dosavadní největší úspěch souboru?
Krom ocenění laureát Concerto Bohemia si ceníme vítězství v celostátní soutěži ZUŠ, kde jsme zvítězili dvakrát po sobě v letech (2014 a 2017) s titulem absolutní vítěz s maximálním počtem obdržených bodů od porotců.

Máte nějaký speciální rituál či tradice, které soubor dodržuje?
Nemáme žádný rituál, krom pravidelných zkoušek.

Co hráče na působení v souboru nejvíce baví a naplňuje?
Je to zřejmě výběr repertoáru a spousta žážitků nejen při veřejných vystoupeních. Tremolo je především skvělá parta mladých lidí, které spojuje zájem o hudbu.

Jak často zkoušíte a jak často koncertujete? Kde budeme mít v nejbližší době možnost soubor slyšet živě?
Zkoušíme pravidelně každé pondělí od 18.30 do 20.00 hod. Pokud je potřeba speciálního soustředění nebo dělených zkoušek jednotlivých nástrojových skupin, domlouváme tyto individuálně – o víkendech. Na našich stránkách pak najdete všechny aktuální i odehrané koncerty.

Spustit audio