V Praze a Brně bude představena kniha Vodové barvy pojednávající o romském holocaustu

19. listopad 2012

Polská reportérka Lidia Ostałowska vydala knihu Vodové barvy, která se věnuje osudu brněnské Židovky Diny Gottliebové, která v Osvětimi kreslila portréty vězněných Romů pro doktora Mengeleho. Velká část knihy je věnována také romskému holocaustu, kultuře a zvykům. Lidia Ostałowska je rovněž autorkou knihy Cikán je Cikán (Cygan to Cygan) o romské kultuře a společnosti ve střední Evropě. Její kniha bude představena i v Česku - ve středu 28. listopadu v Praze a ve čtvrtek 29. listopadu v Brně.

Cesta Diny Gottliebové z Brna přes Osvětim do Hollywoodu je nejen koncentrátem dějin 20. století – osudu středoevropských Židů, holocaustu, poválečných změn – ale především způsobu jejich odlišné interpretace a paměti o nich.

Hrdinka reportážní knihy Lidie Ostałowské Vodové barvy (Farby wodne, 2011) Dina Gottliebová, Židovka z Brna a studentka AVU, dostala v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau úkol od samotného doktora Mengeleho: kreslila akvarely vězněných Romů. Dvacet let po válce se obrazy našly a muzeum v Osvětimi je zakoupilo do svých sbírek. Dina v té době již žila v USA a rozhodla se obrazy získat zpátky. Komu ale patří obrázky zmizelých vězňů? Autorce, romskému národu nebo památníku?

Lidia Ostałowska: Farby wodne

Z vážných zdravotních důvodů nemůže Lidie Ostałowska na setkání přijet, její knihu a Polskou školu reportáže představí šéf reportérské přílohy deníku Gazeta Wyborcza, Włodzimierz Nowak, laureát několika novinářských cen a autor řady známých a ceněných reportáží.

Na setkání v Praze, 28. listopadu v 17.00 na Fakultě sociálních věd, bude Włodzimierz Nowak s Barborou Osvaldovou a Juditou Matyášovou v rámci Rozprav o českých médiích diskutovat o podobách reportáže v Česku a Polsku, představí fenomén polské literární reportáže a také knihu Vodové barvy. Druhý autorský večer se uskuteční 29. listopadu v 18.00 v klubu Skleněná louka v Brně.

Lidia Ostałowska (1954), polská novinářka, absolventka polonistiky na Varšavské univerzitě a reportérka deníku Gazeta Wyborcza. Autorka reportáží o národnostních a etnických menšinách, mládeži ze subkultur nebo vyloučených na okraji společnosti. Knižně vyšel její soubor reportáží o romské společnosti a kultuře ve střední a východní Evropě Cikán je cikán (2000) a Vodové barvy (2011), nominované na prestižní ceny Nike nebo Ryszarda Kapuścińského

Diskusní setkání s Lidií Ostałowskou v Praze a Brně

Středa 28. 11. v 17.00 / Rozpravy o českých médiích: Polská literární reportáž
Moderuje Radko Kubičko. Ve spolupráci s Institutem komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK, Českým rozhlasem 6 a Internetovým deníkem Česká média.
IKSŽ FSV UK, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1 – m. 215

Pozvánka na setkání s polskou reportérkou Lidií Ostałowskou

Čtvrtek 29. 11. v 18.00 / Sněhurka a Mengele: Autorský večer Lidie Ostałowské
Skleněná louka, Kounicova 23, Brno

VSTUP VOLNÝ
Polsky s tlumočením do češtiny

autor: Polský institut Praha
Spustit audio