Rebelové v síti

6. prosinec 2006

Velký počet kritických blogů začíná ohrožovat autoritativní státy jako je Čína, Írán nebo Egypt, protože jejich autoři jsou těžko zjistitelní a tudíž méně postižitelní. Blogy, které lze nesmírně rychle rozmnožovat a posílat na tisícovky či dokonce miliony adres, zveřejňují události, které měly být navždy utajeny. Podle německého zpravodajského týdeníku Der Spiegel, tak vzniká nový druh odporu proti nedemokratickým režimům.

0:00
/
0:00

Důležité je, že tyto kritiky velice často fungují bezprostředně po událostech, které popisují, jako například nedávno při ramadánu v Kahiře, kde rozvášněné stovky mužů se vrhaly na ženy a bylo jim jdno, jak jsou staré či mladé, jestli jsou zahalené nebo odhalené a strhávaly z nich oděv. Policie nečinně přihlížela. V oficiálních médiích se o tom vůbec nepsalo, na internetu byly dokumenty i komentáře. Je-li někdo kvůli svobodnému vyjadřování na svém blogu pronásledován, ostatní blogeři se ho okamžitě zastanou a oganizují kampaně na jeho podporu.

Právě teď je možné se třeba podepsat na protestní listinu proti věznění dvaadvacetiletého Egypťana Abd al-Karim Nabil Suleimana na adrese www.freekareem.org, který nejprve musel opustit univerzitu a nyní sedí ve vězení v Alexandrii kvůli údajným antiislámským vyjádřením. Do vězení se dostal proto, že na svém blogu zveřejňoval osobní politické názory a zprávy o nábožnských sporech.

Podle holandského internerového odborníka Geerta Lovinka Suleiman nečiní nic výjimečného, ale doplatil na nedemokratické poměry ve své vlasti, a proto byl odsouzen za vlastizradu, stejně jako 3 000 dalších. Počet blogerů v Egyptě se odhaduje asi na 70 000. Podle rozsudku poškozoval svou kritikou Egypt v zahraničí. Hlavní důvod k odsouzení podle tohoto experta ale spočíval v tom, že Suleiman transpotoval zakázané názory a zakázané vědomosti nevědomým, a tím jim dodával odvahu a činil z internetu medium rebelů.

Blog nabývá v podobných zemích čím dál tím víc na významu, každých pět měsíců se jejich počet zdvojnásobuje. 41 procent všech blogů je v japonštině, 28 procent v angličtině a 14 procent v čínštině.

Podobně fungují blogeři i v Íránu, kde se na jejich stránkách můžeme dočíst třeba o tom, že íránská společnost je nemocná, protože se v tam dá snáze koupit droga než žvýkačka, nebo se tam diskutuje o tom, jestli je islám slučitelný s demokracií. Z podobných myšlenek mají autoritativní státy strach, a proto se v souvislosti s internetem hovoří o kulturní revoluci. Například v Číně podle Der Spiegelu již existuje 111 milionů pravidelných návštěvníků internetu a čtyři miliony blogerů. Zatím je to na 1,3 miliardy občanů málo, ale jejich počet rychle narůstá.

V Číně, která je velmi prudérní, se na internetu - samozřejmě pod pseudonymy - diskutuje o sexu, o pokleslé úrovni televizní zábavy i o politice. Profesionální čínský autor blogu třiačtyřicetiletý Li Jian z přístavního města Dalian hovoří o tom, že internt je největším dárkem západní civilní společnosti Východu, který činí z poddaných individua a posléze i občany. Jeho stránky mají motto: Ochraňuj práva občanů. Kromě jiného informuje o takových událostech jako je střílení do lidí a z masakru pak zveřejňuje na internetu i autentické snímky, které sám pořídil na místě činu.

Logická otázka zní, proč internetové stránky takovéhoto blogera nejsou v Číně blokovány, jako je to třeba se stránkami BBC. Li se domnívá, že v současné Číně existují ve vedení již lidé, kteří se chtějí o skutečné situaci ve své zemi také informovat a zatím jinou možnost nemají. Na druhé straně si je vědom toho, že policie může každou chvíli na jeho dveře zaklepat, ale s tímto rizikem je smířen.

Ještě hůře jsou na tom blogeři třeba v Barmě, kteří informují o drogových mafiánech a jejich napojení na vládu. Amnat Jongyotying, barmský bloger, jehož kolegy mafie už postřílela, se chová velice obezřetně: neopouští svou kancelář bez neprůstřelné vesty. Vedle počítače má stále odjištěnou a nabitou pistoli. Říká: "U nás funguje smrt jako ultimativní forma cenzury."

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio