Kontroverzní dohoda Izraele a Hizballáhu o výměně vězňů

2. červenec 2008

Dlouho diskutovanou dohodu o výměně vězňů s libanonským Hizballáhem za vojáky Eldada Regeva a Ehuda Goldvasra, které hnutí uneslo 12. července 2006, a vyvolalo tím druhou libanonskou válku, nakonec izraelská vláda přijala po šestihodinové vzrušené debatě.

I když jsou nevyvážené výměny vězňů za izraelské občany běžné, tato dohoda zprostředkovaná Německem má neobvyklý háček - hnutí Hizballáh neposkytlo za celé dva roky jediný důkaz o tom, že by unesení vojáci byli naživu. Izraelské zpravodajské služby nedávno dospěly k závěru, že jsou mrtví; buď byli zabiti při únosu, nebo později podlehli zraněním, která podle očitých svědků utrpěli.

Dvaadvacet z 25 členů izraelské vlády přesto souhlasilo, že za jejich pravděpodobně mrtvá těla osvobodí libanonského vraha Samira Kuntara, který si odpykává doživotí za vraždu čtyř Izraelců v roce 1979, a čtyři živé bojovníky Hizballáhu. Navíc vydá ostatky desítek Libanonců, včetně osmi příslušníků Hizballáhu zabitých za druhé libanonské války, a v poslední fázi propustí zhruba 50 Palestinců, jejichž počet a totožnost určí sám. Izrael Hizballáhu rovněž předá informace o čtyřech íránských diplomatech, kteří byli v roce 1982 uneseni a zavražděni křesťanskými falangisty v Libanonu. Hizballáh kromě Goldvasra s Regevem Izraeli předá ostatky dalších izraelských vojáků padlých v Libanonu a zprávu o navigátorovi Ronu Aradovi, který nad Libanonem havaroval v roce 1986. Datum a místo výměny zatím oznámeno nebylo, ale očekává se, že by k ní mohlo dojít do dvou týdnů.

Kritikové dohody považují za největší problém to, že Izrael vymění živé vězně za patrně mrtvá těla, přestože k podobné směně už v minulosti došlo. Samir Kuntar však není ledajaký vězeň, ale pro stoupence Hizballáhu je symbolem a hrdinou, o jehož propuštění hnutí usiluje už skoro 30 let.

Samir Kuntar není terorista, ale obyčejný vrah. Přepadl čtyřčlennou rodinu v Nahariji a kromě dvou policistů zabil otce před zraky čtyřleté dcery a té pak rozbil hlavu o skálu a dorazil ji pažbou pušky. Matka s druhou dvouletou dcerou se ukryla, ale ve snaze dítě umlčet, aby je neprozradilo, je nešťastnou náhodou udusila. Kuntar svého činu nelituje a veřejně hlásá, že se po propuštění přidá k Hizballáhu a bude v jeho řadách dál bojovat za zničení židovského státu.

Izrael Kuntara do žádné z předchozích výměn nezařadil, protože doufal, že s jeho pomocí získá informace o Ronu Aradovi, dalším bolavém nevyřešeném národním problému. Všeobecně se soudí, že Arada v roce 1986 zajala šíitská militantní skupina Amal, která jej později předala Íránu, kde navigátor zemřel. Teď Hizballáh potvrdil, že Arad je mrtev, a přislíbil Izraeli zprávu o své marné snaze získat informace o jeho osudu či případných důkazech o jeho smrti.

Samir Kuntar je vůbec prvním vyměňovaným vězněm "s krví na rukou". Izrael vrahy svých občanů dosud zásadně odmítal vydávat a zpravodajské služby byly proti Kuntarovu propuštění i teď. Jde o nebezpečný precedens, který může navíc ohrozit život desátníka Gilada Šalita, kterého už dva roky zadržuje palestinský Hamas a o jehož výměně za stovky vězňů se rovněž jedná. Podle zpravodajských služeb, opozice i tří nesouhlasících ministrů, včetně ministra spravedlnosti, je schválená dohoda s Hizballáhem vítězstvím hnutí a kapitulací izraelské vlády.

Trauma neúspěšné druhé libanonské války a neschopnosti kabinetu osvobodit oba zajaté vojáky je však stále živé. Svou roli hraje i Olmertova snaha naklonit si veřejnost, jejíž převážná většina požaduje jeho demisi kvůli korupčnímu skandálu. Představitelé Hizballáhu reagovali na izraelský souhlas s dohodou prohlášením, že hnutí zvítězilo, protože je silnější, a za "národní úspěch" ji označil i libanonský premiér Fuad Siniura.

Dohoda s Hizballáhem podle očekávání povzbudila i palestinský Hamas. Jeden z jeho nejvyšších představitelů Mahmúd Zahar řekl, že když Izrael propouští Samira Kuntara, Hamas nepřestane trvat na výměně Gilada Šalita za palestinské vězně s krví na rukou. Vzápětí Hamas odmítl seznam 450 vězňů, jejichž osvobození navrhuje Izrael, a zvýšil požadavek na tisíc. Jsou mezi nimi i populární předák hnutí Fatah Marwán Barghutí, který si odpykává doživotí za vraždy, strůjce atentátu na izraelského ministra Rechavama Zeeviho nebo organizátoři masakru v Netanji, kde před šesti lety zahynulo 30 civilistů. Izrael teď bude mít o hodně slabší vyjednávací pozici. Dohodou s Hizballáhem vláda porušila své dosavadní zásady, povzbudila teroristy k novým útokům a únosům a ohrozila životy dalších občanů.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio