Ruská televizní soutěž: Největším Rusem je Stalin

23. červenec 2008

Je přece jen cosi hluboce symbolického v tom, že v televizní soutěži o Největšího Čecha nejvíce hlasů dostal Jára da Cimrman a jen stupidní pravidla hry mu neumožnila osobně převzít trofej absolutního vítěze. Češi naprosto správně pochopili, že hra je hra a smyslem takových soutěží není ve skutečnosti vyselektování té jediné a opravdu největší osobnosti v dějinách národa.

Je to jako hledat nejlepšího skladatele nebo nejlepšího fotbalistu nebo nejhezčí ženu všech dob. Jeden má rád holky, druhý vdolky.Jeden miluje Smetanu, druhý nedá dopustit na Janáčka. Špatně se srovnávají Bican s Pelém a ten s Ronaldinhem. Různé doby, různé způsoby hry. Člověk se k tomu nesmí stavět příliš vážně. Podstatné je, že se u nás mezi největšími Čechy neobjevil žádný kromobyčejný zloduch. Tam, kde takové nebezpečí existovalo, pořadatelé soutěže včas zakročili a vyřadili nežádoucí jméno. Tak třeba v Německu byla zapovězena samotná možnost hlasovat pro Adolfa Hitlera nebo jeho druhy. Ve Velké Británii tyranský král Jindřich VIII. obsadil až 40. místo.

V Rusku zrovna teď probíhá obdobná soutěž organizovaná společně televizním kanálem Rossija, Ústavem ruských dějin Akademie věd a nadací Veřejné mínění. Na internetové stránce projektu lidé hromadně odevzdávají hlasy a okruh kandidátů na Největšího Rusa se postupně omezuje. Až jich zůstane tucet, v televizních studiích započnou debaty, v nichž veřejní obhájci budou vynášet do nebes dějinné skutky svých svěřenců.

Definitivní výsledky zatím nejsou, ale ty průběžné jsou tak povážlivé, že pořadatelé museli dočasně pozastavit soutěž a vzali si čas na rozmyšlenou. Není vyloučeno, že i to nejvyšší vedení země si teď láme hlavu, co s tím? Na prvním místě se dlouhodobě usadil milý člověk Josif Stalin, velký to oblíbenec současných Rusů. Vladimír Lenin, který dlouhou dobu šel v závěsu za svým žákem, byl mohutným flashmobem odsunut na třetí místo - masovým vhozem hlasů na apel pravoslavných kněží byl na druhé místo dosazen poslední ruský car Nikolaj II., kdysi přezdívaný Krvavý. O čtvrté místo s lidovým pěvcem Vladimírem Vysockým svádí vyrovnaný boj Ivan Hrozný, další roztomilá postavička ruských dějin. Neptám se proč slušní lidé na flashmob stalinistů nebo monarchistů neodpověděli vlastním masívním vhozem hlasů pro Jelcina, Sacharova nebo aspoň Gagarina či Lomonosova a na co mysleli pořadatelé soutěže, když do jednoho pytle házeli tak ukrutně rozdílné historické postavy? Jak bude vypadat Rusko, když předloží světu výsledky celonárodního průzkumu, jehož se účastnil přes milion lidí? Jak vysvětlí světu, že dle názoru obyvatelstva Rusko nemělo lepších lidí, než byli Stalin, Lenin, Nikolaj II. a Ivan Hrozný?

V Německu se nedávno odehrála drobná, leč výmluvná příhoda: Muzeum voskových figurín Madame Tussaud se rozhodlo vystavit Hitlerovu voskovou napodobeninu. Úřady souhlasily za podmínky, že tyran bude vyobrazen ve své nejžalostnější podobě - v podzemním bunkru, v posledních hodinách svého života. Ovšem hned v první den expozice nějaký pobouřený návštěvník ho dekapituloval a figurína z muzea zmizela. Většina Němců prostě chápe, že Adolf Hitler se nehodí do srandohry, kam patří máz piva s preclíkem a kožené kalhoty s padacím mostem. Němci na rozdíl od Rusů pochopili, že dělat kýč z tragédie není slušné. Proto nacismus odsoudili, zatímco komunismus odsouzen nebyl. Proto Němci vědí, že Hitler jim ukrutně ublížil, zatímco Rusko dodnes vede nesmyslné spory kolem toho, že Stalin "převzal zemi s pluhem a zanechal s atomovou bombou" a že to prý ospravedlňuje miliony obětí a opravňuje nahlížet na Stalina jako na hrdinu.

Dá se očekávat, že se ozvou lidé, kteří odsoudí paralelu mezi Stalinem a Hitlerem, neboť fašismus byl prý mnohem nebezpečnější než komunismus. Srovnání je údajně neoprávněné proto, že Hitler zabíjel miliony ve jménu lidožroutských a nenávistných idejí, zatímco Stalin činil totéž veden hlavně snahou o lidské dobro. Navíc Hitler decimoval hlavně národy Evropy, zatímco soudruh Stalin se omezoval ve svém rozletu jen na vlastní poddané. A proto že je komunismus nesrovnatelně sympatičtější a důstojnější než fašismus, vlastně je to jakýsi druh roztomilého donkichotství. Dokud Rusové nepojmenují věci jejich pravými jmény, zločince nepojmenují zločinci, budou se pohybovat v bludném kruhu, budou chodit po ulicích Lenina v každém městě, žít v Leningradské oblasti, hlasovat pro Stalina a Lenina v soutěžních televizních show a tvrdit, že masoví vrazi a katani byli ve skutečnosti účinnými manažery a pravým požehnáním pro jejích zemí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio