SPD před volbami

14. srpen 2009

Frank-Walter Steinmeier, německý ministr zahraničí a kandidát na kancléře, představili před pár dny, osm týdnů před volbami, sedmašedesátistránkový volební program SPD, tedy sociálních demokratů, kterému se říká Německý plán či Práce pro zítřek. Program by měl voličům ukázat, jak by Německo mělo vypadat v příštím desetiletí.

0:00
/
0:00

Bohužel vyhlídky na to, že by on i jeho strana v nadcházejících spolkových volbách mohli uspět a tento program naplňovat, jsou velmi malé. Sociální demokraté zaostávají podle průzkumu za unioniosty CDU a CSU asi o deset procentních bodů a Frank-Walter Steinmeier sám zaostává za Angelou Merkelovou dokonce podle průzkumu společnosti TNS Forschung o 35 procentních bodů: Angela Merkelová má šedesát bodů a Frank-Walter Steinmeier pouze 25 bodů. Zdá se tedy, že ani tak zvaná semaforová koalice nepřichází v úvahu, a to ani v tom případě, že by početně byla možná. Animozity mezi SPD a žlutou FDP, tedy liberály, jsou moc velké. Rovněž opakování velké koalice dle analytiků nepřichází v úvahu.

Je až s podivem, kde se za této situace bere u německých sociálních demokratů tolik energie v boji pokračovat. Důvod pro takovou sveřepou odhodlanost je jediný: když sociální demokracie tyto volby prohraje, současné vedení bude muset odstoupit: pánové Müntefering a Steinmeier, se budou muset definitivně s vysokou politikou rozloučit a sociální dermokracie bude muset hledat novou tvář.

Pana ministr Steinmeier nyní podniká letní cestu po šesti spolkových zemích na níž chce navštívit továrny a instituce, v nichž by v budoucnu měla vzniknout nová pracovní místa. Celkem pan Steinmeier slibuje voličům čtyři miliony nových pracovních míst, alianci pro podporu středních vrstev, která by sdružovala šéfy podniků, odborů a bank. Všichni společně by pak měli proměnit Německo v Silicon Valley ekologického průmyslu.

Jeden a půl milionu pracovních míst by mělo vzniknout ve zdravotnictví a kreativních odvětvích. Dalších pár set tisíc v domovech důchodců a okolo 500 000 tisíc v médiích, kultuře a designu. Zároveň by měl být uzavřen kreativní pakt mezi politiky, byznysmeny a umělci, který by měl se více starat o duchovní dědictví v době internetu a zajistit větší sociální jistoty pro umělce.

V Steinmeierově volebním týmu, který se skládá ze všech sociálnědemokratických ministrů, stranických funkcionářů, poslanců a vedoucích stranických pracovních skupin, jsou nově vytvořené i pracovní skupiny, které se zabývají politikou vůči invalidům, sportem a novými médii. Bohužel se zdá, že kromě toho, že sociální demokracii v letošním roce pronásledovalo mnoho nehod, od případu pani Ypsilanti, která chtěla vládnout v Hesensku s krajní levicí, až po ztrátu v evropských volbách, je možné říci, že i práci právě s novými médii hodně zanedbali a nemají k nim vyjasněný vztah. Zdá se, že právě sociální demokraté jsou nejvíce ve vztahu k internetu rozpolcení a rádi by zavedli nějaký druh cenzury. Zdůvodňují to tím, že se pomocí internetu domlouvají teroristé a že se tam šíří pornografie. Takovými úvahami od sebe ale odhánějí hlavně mladé voliče, pro něž webové stránky a blogosféra představují nejvyšší svobodu, protože si tam svůj život mohou on-line organizovat, shánět práci, přátele i své lásky.

Přes všechny tyto problémy němečtí sociální demokraté ale stále doufají, že se jim podaří na poslední chvíli trend obrátit a budou moci usednout ve vládních křeslech. Odborníci ale tvrdí, že tomu nemohou věřit už ani sami sociální demokraté.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio