Merkelová se obává o výsledek voleb

25. září 2009

Dva dny před německými parlamentními volbami se rozkolísaly předpovědi o možnosti vítězství tzv. černo-žluté koalice unionistických křesťanských stran a liberální Svobodné německé strany FDP.

Na základě posledních předvolebních průzkumů podpora voličů pro tento model vládnutí silně poklesla. Nyní se zdá, že se černo-žlutá koalice vzdaluje od představ Angely Merkelové, která na tom stavěla své křeslo spolkové kancléřky v příštích letech.

Navíc prudce klesá i její osobní oblíbenost. Jak poznamenává bavorská "Süddeutsche Zeitung", v boji o kancléřské křeslo s sociálně demokratickým vyzývatelem, ministrem zahraničí Frank-Walterem Steinmeierem nastalo nečekané zemětřesení. Komentář "Weltu" přímo poznamenal, že na základě politických analytiků má "kancléřka málo příčin k radosti".

Zato její sociálně demokratický protikandidát několik hodin před otevřením volebních místností je plný optimismu. Překvapivě pro ně zableskla naděje vycházející z posledních předvolebních průzkum.ů, že jak unionisté tak liberálové silně ztrácejí ve prospěch tzv. .levého tábora. Černožlutá koalice dnes již nemá jistotu, že bude mít k dispozici více poslanců v Bundestagu než sociální demokraté, zelení a strana Levice Podle renomovanému institutu pro průzkum veřejného mínění Forsa taje měšťácká většina, když unionisté klesli na 35 procent a liberální FDP na 13,5 procenta, což dohromady nedosahuje nadpoloviční většiny.

Zato sociální demokraté mají podle institutu 24 procent, strana Levice 11,5 procenta a Zelení o půl procenta méně, což dohromady činí 46,5 procent. Rozhodnout tak mohou tzv. přímé mandáty, vzniklé ze zbytkových hlasů voličů, které při těsném výsledku mohou sehrát rozhodující roli.

Zvláštností německého volebního systému je totiž možnost jejich prostřednictvím získat více mandátů, než by odpovídalo výsledkům voleb. Pokud by unionisté a liberálové nedosáhli kýžené většiny, soustřeďuje se pozornost především na nové vydání velké koalice křesťanských unionistů se sociálními demokraty. Ostatní možnosti na vytvoření jinak složené tzv. "jamajské koalice" se považují za více než nepravděpodobné. Šéf liberálů Guido Westerwelle již oznámil, že pro jeho stranu nepřichází v úvahu vytvoření koalice se sociálními demokraty a zelenými.

"My, svobodní demokraté, kteří jsme připraveni vytvořit vládní většinu, nejsme pro rudo-zelené k dispozici".

Frank Walter Steinmeier se mu vysmívá, že FDP se zasloužilým členem strany Hans-Dietrichem Genscherem měli již nejdéle sloužícího ministra zahraničí v poválečných dějinách Německa. Nyní by se mohl stát Guido Westerwelle nejstarším vůdcem opozice, když již jedenáct let se jeho strana nedostala do vlády. To za situace, kdy ve středu ekonomičtí odborníci oznámili, že hlavní předvolební příslib černo-žluté koalice, že provede "velké daňové snížení", je nereálné. Naopak se očekává, že po volbách přijde další zatížení obyvatelstva vzhledem k tomu, že ve státním rozpočtu spolkové republiky je "gigantická díra,"jak konstatoval hlavní ekonom Deutschen Bank Norbert Walter a vědecký poradce spolkového ministerstva financí Clemens Fuest.

Lze proto očekávat, že po volbách se zvýší základní daně včetně z přidané hodnoty , jakož i mýtné za auta. Ekonomové v rozhovoru se "Süddeutsche Zeitung" prohlásili, že snížení daní je za této situace iluzorní, protože by si to mohl stát dovolit, kdyby měl dostatek peněz". Steinmeier odmítá masivní snížení daní a považuje vzhledem k situaci veřejných financí takové sliby za choromyslnost. Sociální demokraté považují za možné snížit daně pro německé domácnosti maximálně o pět miliard euro.

Za nesmyslné proto považuje sliby unionistických stran o trojnásobné částce a liberálů dokonce o sedminásobku. Řada křesťanských politiků za vzniklé nejasné povolební situace varuje před vyloučením opětné velké koalice. Vnitropolitický expert a šéf mladých bavorských unionistú Stephan Mayer prohlásil nejrozšířenějšímu listu "Bild-Zeitung", že by bylo falešné před volbami před voliči démonizovat velkou koalici a zcela ji vylučovat. Rovněž sociální expert CDU Peter Weiss si chce nechat otevřená zadní vrátka. Chceme sice černo-žlutou většinu, ale když by volič rozhodl jinak, musí být možnost diskutovat o vytvoření velkou koalice se sociálními demokraty. Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio