Tragický konec provokační plavby propalestinské flotily

31. květen 2010

Katastrofálně skončila dlouho plánovaná a medializovaná akce propalestinských aktivistů, kteří chtěli prorazit blokádu pásma Gazy a doručit humanitární pomoc tamějším obyvatelům. Její organizátoři se těšili, jak odhalí krutost zlého Izraele, který nepřeje Gazanům nové domky, a jak se ukázalo, někteří byli připraveni použít jakékoli prostředky – dnešní konflikt s izraelskými vojáky skončil zatím neupřesněným počtem mrtvých aktivistů.

Mezinárodní flotila sestávala z šesti lodí s 10.000 tunami humanitární pomoci a zhruba 500 levicovými a islámskými aktivisty z celého světa, včetně několika politiků. Izrael akci označil za provokaci a varoval, že flotilu do pásma Gazy nepustí, protože by mohla pašovat zbraně; kdyby ji nechal proplout, otevřel by teroristickému Hamasu další koridor k získávání raket a finančních prostředků. Aktivisté měli svůj náklad ukázat v Ašdodu a Izrael slíbil, že jej po prohlídce do Gazy dopraví po souši. Rovněž mnohokrát zopakoval, že v Gaze žádná humanitární krize není, protože do pásma posílá 15.000 tun pomoci týdně. Upozornil také, že hlavní organizátor flotily, turecká Nadace humanitární pomoci, je radikální islámská organizace, která byla v Izraeli před dvěma lety postavena mimo zákon kvůli shromažďování finančních prostředků pro Hamas a napojení na Al-Kajdu. Vláda rovněž vyzvala státy, z kterých aktivisté pocházejí, aby je varovaly před nezákonností celé akce. Připomněla, že blokáda byla na Gazu uvalena před třemi lety po puči Hamasu, jehož proklamovaným cílem je zničení židovského státu, a trvá mimo jiné i kvůli neochotě Hamasu uskutečnit výměnu palestinských vězňů za Gilada Šalita, kterého teroristé unesli před čtyřmi lety.


K akci se byli zpočátku ochotni připojit i Šalitovi rodiče, pokud se aktivisté u Hamasu přimluví o urychlení výměny vězňů a zprostředkují předání dopisu a balíčku jejich synovi. Organizátoři flotily však obojí odmítli.


Flotilu se ještě na poslední chvíli pokusil zastavit Kypr, ale povedlo se mu vyplutí jen pozdržet. V noci na dnešek vstoupili na lodě asi 60 kilometrů od izraelských břehů izraelští vojáci a vyzvali pasažéry, aby přistáli v Ašdodu a náklad dopravili do Gazy legální cestou. Aktivisté jednoho z šesti plavidel se však na vojáky vrhli s noži, baseballovými pálkami a železnými tyčemi, přestože několik týdnů hlásali, že jejich mise je mírová a nenásilná. Zmocnili se také nejméně dvou pušek vojáků a začali na ně střílet. Izraelci spustili sebeobrannou palbu a zabili 10 až 15 lidí. Desítky dalších byly zraněny, včetně několika vojáků.


Náměstek ministra zahraničí Dany Ajalon uvedl, že na palubě byly po střetu nalezeny ještě další zbraně. Aktivisté měli na palubě i malé děti, přestože se chystali porušovat zákony. Ministr obrany Ehud Barak vyjádřil nad smrtí lidí politování, ale zdůraznil, že odpovědnost za oběti nesou výlučně aktivisté. Vojáci neměli na vybranou a museli se útočníkům bránit, řekl Barak. Armáda útok označila za „pečlivě připravený pokus o lynč“.


Pečlivě připravená byla celá akce. Jejím skutečným a od počátku zjevným cílem byla delegitimizace Izraele – jinak aktivisté mohli svůj náklad bez problémů doručit přes přístavy v Egyptě. O záměrech vyprovokovat konfrontaci svědčí i široká medializace flotily už před jejím vyplutím a výzva světovým médiím, aby se k plavbě připojili jejich zpravodajové.


Delegitimizovat Izrael se organizátorům povedlo. Teď přijde hysterická mezinárodní reakce. Turecko už vydalo několik dramatických prohlášení, několik států si předvolalo izraelské velvyslance a Evropská unie požaduje vyšetření izraelského zásahu. Palestinská samospráva požádala o svolání schůzky Arabské ligy a patrně incidentu využije k přerušení sotva zahájených nepřímých mírových rozhovorů s Izraelem. Jestli si izraelští vojáci průběh akce nenatočili, nenajde se jediný objektivní svědek, který by jejich verzi podpořil. Pranýřování Izraele se stalo oblíbeným celosvětovým sportem. Svět sáhne bez váhání po každé příležitosti, aniž věnuje pozornost faktům nebo izraelské snaze o zajištění vlastní bezpečnosti. Židovský stát se tak stal mezinárodním vyvrhelem kvůli odvetné operaci s cílem zastavit osmileté ostřelování svých civilistů raketami Hamasu, a dokonce i kvůli smrti notorického palestinského teroristy v Dubaji, přestože o podílu Izraele neexistuje jediný důkaz. Svět například ani z poloviny tolik nezajímá, že Severní Korea potopila torpédem jihokorejskou loď, a Jižní Korea marně usiluje alespoň o rezoluci OSN, která by tento válečný akt odsoudila.


Okolnosti zadržení propalestinské flotily se vyjasní až v příštích dnech, ale Izrael rozhodně čekají těžké časy. Svět ví totiž už předem, které verzi událostí chce věřit.


Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: gzb
Spustit audio