Izraelsko - palestinský konflikt pokračuje

26. září 2001

Palestinský vůdce Jásir Arafat a ministr zahraničí Izraele Šimon Perés zahájili ve středu v Gaze dlouho očekávané přímé rozhovory o ukončení téměř rok trvajícího násilí.

Šimon Perés a Jásir Arafat se sešli pod silným nátlakem Spojených států, které mají v této chvíli veliký zájem na tom, aby se co nejvíce arabských zemí připojilo ke vznikající mezinárodní protiteroristické koalici.

Vzhledem k tomu, že veřejné mínění v arabských zemích vesměs stojí na straně Palestinců a Spojené státy považuje spíše za spojence Izraele na Blízkém Východě, vzniká v této chvíli zřejmě reálná hrozba, že by se pokračující palestinsko-izraelský konflikt mohl stát vážnou překážkou vzniku takové koalice. To by rozhodně nebylo v zájmu Spojených států, naopak, jejich naléhavým zájmem je nyní urychlené řešení tohoto konfliktu anebo alespoň skutečné prosazení mnohokrát slibovaného příměří, které však obě strany v minulých měsících vždy znovu a znovu porušovaly.

K setkání Šimona Perése a Jásira Arafata mělo z podnětu Američanů dojít už v neděli, ale předseda izraelské vlády Ariel Šaron tuto jejich schůzku na poslední chvíli zrušil s odůvodněním, že stále dochází k novým násilným útokům ze strany Palestinců a že pro seriózní mírová jednání je zapotřebí klid - alespoň 48 hodin předem.

Následovala série telefonických rozhovorů mezi Washingtonem a představiteli obou znepřátelených stran. Americký ministr zahraničí Colin Powell osobně naléhal na izraelského premiéra, aby jednání umožnil i přes pokračující násilnosti a dostal příslib, že k tomu v nejbližší době dojde.

Jak Izrael, tak Palestinci si v této chvíli jistě dobře uvědomují, že rozhodně nemohou přehlížet základní americké zájmy a riskovat, že by se proti nim nakonec postavily Spojené státy.

Šimon Perés a Jásir Arafat se proto přece jen setkali ve středu dopoledne na letišti v Gaze a vydali společné prohlášení, jež v hlavních rysech nastiňuje plán na prosazení příměří a ukončení násilností.

Prohlášení především potvrzuje jejich odhodlání naplňovat doporučení tzv. Mitchellovy komise, která na jaře letošního roku vyzvala obě strany k ukončení konfrontace a k posilování vzájemné důvěry. Šimon Perés a Jásir Arafat se podle společného prohlášení také zavazují dodržovat úmluvy, dohodnuté už během červnové návštěvy ředitele americké CIA George Teneta na Blízkém Východě a zdůrazňují, že chtějí znovu navázat veškerou spolupráci na poli bezpečnosti.

Hlavní palestinský vyjednavač Saeb Erekat k tomu po schůzce Perése s Arafatem novinářům řekl: "Obě strany se dohodly, že ustaví společný výbor vysoce postavených předtavitelů, jenž se bude zabývat všemi otázkami, které mohou vzniknout při naplňování dohodnutých závazků o příměří."

Pozorovatelé na Blízkém Východě jsou však zatím k takovým prohlášením skeptičtí. Jak se dalo očekávat, palestinští militanti obratem odmítli výsledky jednání Jásira Arafata s Šimonem Perésem a vyhlásili, že chtějí v povstání proti Izraeli pokračovat. Skupina Islámský Džihád, jež nese odpovědnost za řadu sebevražedných pumových útoků proti Izraeli a militantní hnutí Hamas se nijak netají tím, že dohody o příměří s Izraelem neuznávají. Mluvčí hnutí Hamas Mahmoud al-Zahar řekl po setkání Arafata s Peresem v Gaze: "Nemáme žádnou dohodu s někým s Palestinců nebo s někým jiným, aby ukončili povstání. Naše intifada bude pokračovat."

ČRo 6 / RSE

26. září 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio