Cyril Svoboda by měl od lidovců rychle odejít a dát se třeba ke Konečné. Jeho výroky jsou skandální, míní novinář Fendrych

10. duben 2024

„Co mě u nás štve, jsou politici-bábovky, kteří jen něco říkají a nic moc nedělají. Vedení lidovců má v zásadě pravdu, což se ukazuje i na tom, že když tedy vyzvou Cyrila Svobodu (KDU-ČSL), aby opustil stranu, tak on je obviní ze stalinismu – tedy ze systému, který ale vraždil lidi. To je úplně absurdní, je to plk a kec a už jen za to by měl Svoboda ze strany velmi rychle odejít – a dát se například ke Kateřině Konečné (KSČ),“ nešetří kritikou komentátor Martin Fendrych.

Novinář připomíná, že když byl Svoboda předsedou lidovců, část lidí odešla za Miroslavem Kalouskem, který spoluzakládal TOP 09.

Čtěte také

„Svobodovi se tehdy KDU-ČSL úplně rozklížila a ani se nedostali do Poslanecké sněmovny. Takže pokud dnes lidovcům vytýká, že mají velmi nízké preference, měl by si na tu dobu vzpomenout,“ poznamenává Fendrych.

V KDU-ČSL se tento týden vyhrotil spor mezi Svobodou a předsednictvem strany, které se od jeho aktivit veřejně distancuje, dokonce ho vyzývá, aby zvážil své členství. Na to Svoboda reagoval, že odstoupit nehodlá a možné vyloučení pak považuje za stalinismus.

Lidovci udělali chybu, protože vytáhli člověka, který už byl úplně mimo. Teď je z něj najednou ,negativní celebrita‘. To není chytré.
Martin Fendrych

Spor se vyostřuje poté, co vyplula na povrch kauza o Svobodově rozhovoru pro server Voice of Europe, který je od středy na českém sankčním seznamu. Lidovci mají ale problém i s jeho dalšími aktivitami, které se podle místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka neslučují  s těmi stranickými.

Fotka s Putinem

„Už v roce 2015 se Cyril Svoboda nechal vyfotit s Vladimirem Putinem u stolu, kde oslavují Russia Today, což je evidentně ruská vlivová organizace. A bylo to už po ruské anexi Krymu. Osobně bych na takovou večeři nikdy nešel. Svobodu to ale nejen napadlo, ale ještě tam šel a nechal se vyfotit,“ kroutí hlavou politický komentátor.

Čtěte také

„Ty fotky dnes obíhají, což znamená, že Rusové měli velký zájem dát o tom všem vědět. Nezapomeňte, že to byl nejen předseda lidovců, ale taky několikanásobný ministr, dokonce za Vladimíra Špidly místopředseda vlády.  Pro ně to byl úlovek, pro nás už dnes ne. Pro nás už Svoboda politicky neznamená nic,“ myslí si Fendrych.

„Lidovci udělali chybu, protože vytáhli člověka, který už byl úplně mimo. Teď je z něj najednou ,negativní celebrita‘. To není chytré.“

Kam se nechodí

Svobodovo vysvětlení, proč souhlasil s rozhovorem na Voice of Europe, je podle Fendrycha skandální. Naráží na exministrovo vyjádření, podle kterého nevěděl, že jde o proruský server.

„Když jdete na rozhovor na ,pekelnou stanici‘ Voice of Europe, tak si asi zjistíte, co to je. Řekl, že se ptal kamaráda, který mu řekl, že je to v pořádku. To je ale úplně skandální. Člověk, který tady založil Diplomatickou akademii, se bude ptát nějakého kamaráda? To je k smíchu. To si má samozřejmě zjistit sám, on to má přece vědět,“ zdůrazňuje novinář.

Čtěte také

„Je to vlastně stejné jako s Russia Today – do Voice of Europe se nechodí. Tam chodí lidé, jako Rajchl, tam nemá chodit Cyril Svoboda, a už vůbec tam nemá říkat – ale to mám jen z jiných médií – že bychom neměli posílat Ukrajině zbraně,“ upozorňuje na údajný Svobodův výrok.

„To je myslím ten klíč, který lidovce tak nadzvedl. A mají v tom svatou pravdu. Měli ale spíš říct, že si to stejné co Svoboda nemyslí a ne hovořit o vylučování ze strany, protože tomu tady lidé moc nerozumí,“ dodává Fendrych.

Veřejné hádky a vylučování podle Fendrycha lidovcům nepomůžou, spíš je to opět poškodí. Proč? To už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí. Dozvíte se i to, že s oběma bratry Svobodovými chodil na základní školu, takže byli spolužáci a kamarádi, ale od té doby se jejich cesty rozešly.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související