Který ze 17 koncertů probíhajících ve stejnou dobu si vybrat?

18. březen 2015

….když aspoň tři podle názvu či doporučení stojí na největším evropském showcaseovém hudebním festivalu Eurosonic natolik za to, že je hřích je propásnout? Špatnou volbou je přebíhat a snažit se urvat aspoň kousek z několika koncertů zároveň. Většinou tomu totiž nepřejí vzdálenosti mezi jednotlivými venues. Přestože se groningenský festival a konference odehrávají v prostoru dostupném pěšky, aspoň několikrát se vám stane, že zabloudíte, a když už máte správný směr, narazíte na známého a ten vás stáhne jinam.

Eurosonic Noorderslag je prestižní a největší evropský hudební festival showcaseového typu a konference. Koná se pravidelně v nizozemském Groningenu a letošní ročník, probíhající od 14. do 17. ledna, byl již devětadvacátým v pořadí. V rámci festivalu se ve večerních a brzkých ranních hodinách představují nadějné a nové kapely publiku, složenému nejen z běžných návštěvníků festivalu a hudebních fanoušků, ale zejména z profesionálů z hudebního průmyslu, z médií a rovněž z klíčových hráčů v oblasti technologií a inovací. Koncerty probíhají po celém městě v řadě klubů a divadelních prostor, ale např. i v kostelech, restauracích a v open airu. S mírnou nadsázkou se tedy dá říct, že kdo v Groningenu dobře nasbírá a využije příležitost, má na následující (hudební/ festivalový/ konferenční) rok vystaráno.

Eurosonic 2015 – tři festivaly, Island a příští rok

I když se o Eurosonicu mluví zpravidla jako o jednom festivalu, můžete v Groningenu navštívit najednou de facto festivaly tři: Eurosonic – showcaseový festival, zaměřený na vystoupení nejnadějnějších evropských kapel, které na sebe upozornily v minulém roce. Dále Eurosonic Air – outdoorový festival, odehrávající se na náměstí Grote Markt (na střeše informačního centra si dáte drink v Perfect Sky Baru a na velkém pódiu uvidíte vystoupení vybraných, „těch nejnadějnějších z nadějných“ evropských kapel. Pokud zůstanete až do soboty, na což už spoustě delegátů a zahraničních návštěvníků bohužel chybí síly, čeká vás Noorderslag – hlavní barometr holandské hudební scény.

03332763.jpeg

Eurosonic 2015 byl - oproti loňskému Irsku - zaměřen na Island. Od středy do soboty bylo v rámci Iceland Erupts představeno celkem 19 nových islandských hudebních počinů. Island, čítající 320 tisíc obyvatel, měl rovněž možnost prezentovat se jako země inovací a diverzity v hudební oblasti na několika konferenčních panelech zaměřených na islandskou hudbu. Účastníci konference se mohli setkat se zástupci islandské Music Export Office, klíčovými hudebními manažery, zástupci hudebních vydavatelství i s islandskými muzikanty. Příští rok bude výzvou i pro Českou republiku: Eurosonic Noorderslag 2016 se specializuje na hudbu střední a východní Evropy!

Český rozhlas na Eurosonicu

Za Český rozhlas jsme byli letos přizváni na Eurosonic, abychom v rámci konferenčního panelu prezentovali hudebně exportní projekt Czeching a debatovali na téma podpory lokálních scén a nadějných kapel spolu se zástupci z BBC a rozhlasů z Islandu, Nizozemí a Dánska. Díky členství Českého rozhlasu v Evropské vysílací unii (partnerské organizaci festivalu) má Radio Wave možnost každoročně nominovat na Eurosonic jednu českou kapelu. Od roku 2008 vyslalo na tento festival již osm mladých českých kapel či hudebních projektů: Sunshine, WWW, Kill the Dandies!, Květy, DVA, Floex, Deaths a letos Manon Meurt.

03332769.jpeg

Vystoupení této posledně jmenované mladé rakovnické shoegazeové naděje se budeme věnovat v odpolední Čajovně ve středu 18. března od 15.30. Uslyšíte ale i další evropské talenty, kteří nás na Eurosonicu v lednu zaujali. A tady je návod na to, co by se mohlo objevit v čajovnickém tracklistu…

Co nás na letošním Eurosonicu nejvíc zaujalo

Ajva: Koncert mladého rakovnického shoegazeového zázraku Manon Meurt, jediného zástupce české scény, který zároveň obsadil těsné 2. místo v Czechingu 2014, zvítězil v jeho posluchačské anketě a získal zároveň nejlepší ohlasy od zahraničních expertů. A dále dánský instrumentální hardcorový nářez ve dvojici Fossils, nad nímž by plesala strahovská Sedmička, nebo koncert islandské klávesistky, skladatelky a zpěvačky Sóley v atmosféře gotického kostela Der AA-Kerk.

Stano: Koncert Mélanie De Biasio, belgické vokalistky a kytaristy. Křehké až éterické vystoupení, kterému by milovníci hudebních škatulek přisoudili oddíl slow core, nemělo zařazením do dramaturgicky roztříštěného finále soutěže European Breaker Boarder Awards šanci na úspěch. Dvojice vyžadující od publika soustředěnost a napojení na atmosféru by si u nás určitě našla řadu spřízněných duší. A potom britská básnířka, rapperka a vokalistka Kate Tempest – o téhle holce ještě uslyšíme! Vypadá, jakoby ještě ani nebyla plnoletá, ale letos přitom oslaví třicítku. Loni ji vyšlo album na zásadním britském hiphopovém labelu Big Dada. Má v rukou všechny trumfy – těmi klíčovými jsou opravdovost a neokázalost. Má strhující flow a publikum v sále bylo rázem její. Dokáže být citlivá, výsměšná, vtipná i burcující. Pokud bychom hledali srovnání, nabízí se snad jen Mike Skinner z The Streets. Tady nejde o rap ani urban kulturu, Kate Tempest prostě vyzařuje pravdu a tím pozoruhodně boří hranice stylů!

Odpolední Čajovnu o evropských hudebních nadějích na Eurosonicu připravili a moderují Ajva a Stano.

Český rozhlas Vltava, středa 18. 3. od 15.30

Spustit audio