2. prosince Czeching pustil v premiéře nové EP VR/NOBODY!

18. listopad 2015

Ve čtvrtém, prosincovém dílu jsme si poslechli kompletní nové EP „Now“ od vítězů Czechingu 2015, pražské dvojky VR/NOBODY. Oba protagonisté byli hlavními hosty vysílání a pozvání přijala i jejich „patronka“ Mary C, která je do soutěže nominovala. Ale bylo toho daleko víc! Volali jsme Radimovi, který na nahrávání EP dohlédl, zazněly reportáže z karlínské session i koncertu VR/NOBODY a došlo i na reakce ze zahraničí.

Czeching každoročně otevírá vítězné kapele dveře legendárního karlínského studia Českého rozhlasu. Jedna nadějná česká kapela tak získává možnost pořídit profesionální nahrávku ve spolupráci se zkušeným producentem a zvukovým mistrem, která je poté nabídnuta k vysílání evropským rozhlasům sdruženým v síti Evropské vysílací unie (EBU). Album již natočili v Českém rozhlase i vítězové předchozích ročníků Czechingu Never Sol (2013) a Wild Tides (2014). Letos mají za sebou vítěznou recording session VR/NOBODY a jejím výsledkem je jejich zbrusu nové EP „Now“. Před měsícem jsme odtajnili pilotní singl „Rain“ a 2. prosince jsme si pustili rovnou všech pět skladeb ve vysílání Czechingu na Radiu Wave. Od 11. prosince je EP k mání jako vánoční dárek v limitované edici i na vinylu a je vůbec prvním počinem Českého rozhlasu, který je prostřednictvím digitální distribuce dostupný fanouškům až ve 200 e-shopů po celém světě.

DJ Jakuba ´NobodyListen´ Stracha a vokalistu Václava Roučka jsme si pozvali do 4. dílu Czechingu, aby nám prozradili, jak se popasovali s možnostmi obřího nahrávacího studia a jak jsou s výsledkem spokojeni. Atmosféru nahrávání přiblížila i reportáž z Karlína a telefonický rozhovor s respektovaným producentem Radimem, kterého si Jakub s Vaškem přivedli do nahrávacího studia jako svého mentora. Zasvěcený a přitom objektivní pohled na letošní vítěze Czechingu můžeme čekat od Mary C, redaktorky Radia Wave, DJky, členky sdružení Kreaton a v neposlední řadě i porotkyně Czechingu 2015. Mary VR/NOBODY sleduje od samých začátků, a tak není divu, že downtempovou naději z Prahy do letošního ročníku nominovala.

V listopadu jsme se vydali s rekordérem na křest debutového alba VR/NOBODY, a tak jsme se k němu reportážně na moment vrátili. Pustili jsme si taky první recenze nového alba Now a reakce ze zahraničí. VR/NOBODY jsme se ptali i na jejich dojmy z vystoupení na Radio Wave Live Session, která proběhla 16. listopadu v Praze a měla rekordní návštěvnost. A pochopitelně jsme sondovali, jak se těší na lednový koncert na festivalu Eurosonic Noorderslag v nizozemském Groningenu, kam je vysíláme jako vítěze Czechingu 2015.

Nahrávání EP VR/NOBODY – „Now“

5. díl shrne ve 120 minutách to nejdůležitější, co Czeching v roce 2015 přinesl a dočkáte se i reportáže z lednového vystoupení vítězných VR/NOBODY na festivalu Eurosonic. Poslouchejte the best of Czeching 2015 na Českém rozhlase Vltava 12. února 2016.

autoři: Ajva , Stano
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.