Aid Kid o samotě na pódiu a antických stupnicích

14. leden 2016

„Kolikátej rozhovor spolu děláme, Ondro?“ „Asi desátej.“ Zhruba tak nějak to bude. Všechny jsme je přitom stihli za rok a za tu dobu jsem si k Aid Kidovi vytvořil téměř rodinný vztah. Ten první rozhovor jsme totiž dělali ještě v rámci pořadu Startér, přípravky Czechingu neboli hitparády neobjevených, kam Ondra Mikula poslal jeden ze svých prvních tracků, Tonight. Nakonec vyhrál hraní na Pohodě.

Zpětně se zdá, že to trvalo pár nocí, než se z Aid Kida stal jeden z nejpopulárnějších, nejbookovanějších umělců na klubové scéně. Na tom, jak mluví, byste ale nepoznali, že má hudbu celkem na háku. Pořád je to ohromně sympatický kluk, kterého chcete zatahat za tvářičku a dát mu cukrátko. Teprve když vyjde na stage a začne hrát svoje bomby, s pokorou obrátíte pohled na boty a začnete praktikovat subtilní footwork.

„Není ti na stagi samotnému někdy smutno?“ ptám se Aid Kida, když se zase nemůžu ubránit rozněžnělosti. „Není. Je mi tam líp, než kdybych tam byl s někým.“ Dřív ale hrál s kapelami: shoegazovými Daydream Nation, elektronickými Dignity Dope, donedávna i s Divided. Kdy se stalo, že sólo dostalo přednost? „Ve chvíli, kdy mi ty moje věci přišly natolik v pohodě, že už nepotřebuju doplněk žádných jiných lidí,“ odpovídá sebejistě Ondra. Má už dokonce pořádně diktátorský plán. „Vlastně bych se chtěl pokusit v příštích věcech o hudební režii. Nazvu si lidi a zkusím je řídit.“ No tak to držím palce.

Aid Kid se mi při poflakování kolem nákupního centra svěřil i o dalších plánech a projektech, třeba o skládání pro divadlo a pracování s antickými stupnicemi pro hru Klytaimnéstra. Hořce lituju těch dní, kdy jsem při hudebce nedával pozor. Pokud jste na tom stejně jako já, poslechněte si podcast Czechingu s Aid Kidem a osvěžte si hudební teorii.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.