Awali o hudebním workoholismu i inzerátu na výuku klavíru

16. květen 2016

„K mým dvacátým pátým narozeninám jsem dostal lekce klavíru, které učila tady Tamara. A tam to všechno vzniklo,“ říká Aitcher Clark, polovina dua Awali. Tenhle projekt kombinuje analogové chroustání, melancholické piano a charismatický ženský vokál tak chytře, že už se o něm šušká po všech pražských klubech. A taky ve studiích rádií, včetně toho našeho. Přitom Awali vůbec nemuseli existovat.

„Je to mystické, ten inzerát byl tři roky starý,“ doplňuje tu romantickou historku Tamara, která do Čech přijela z Ukrajiny před osmi lety. To už jim trochu přestávám věřit. Na druhou stranu, zadumaná, snivá hudba Awali asi nemohla vzniknout za jiných okolností. Aitcher a Tamara ale dělají všechno pro to, aby dokázali svůj sen udržet při životě. Pamatuju si, jak jsem vídával Aitchera za barem v klubu Roxy, kde prý makal od rána do noci, aby si vydělal dost peněz na vlastní studio. Podobně to má i Tamara. Oba tvrdí, že jak jde o hudbu, prostě nemůžou jinak. „Když máme volnou chvíli, všechno ostatní rušíme, podřizujeme to tomu, že chceme dělat hudbu,“ vysvětluje mi Tamara a já jí trochu závidím. Při takové odhodlanosti se vlastně nejde divit, že Awali stíhají dva releasy za rok. „Vždycky, když se sejdeme, tak skládáme. A Martin (Aitcher) říká, ne, teď musíme zkoušet.“

Dvojice se prý vídá čtyřikrát, pětkrát týdně. Tolikrát se nepodívám ani do své pustoprázdné ledničky. V Czechingu se píle i pevný vztah dvojice Awali určitě projeví. A počkejte, až tohle uslyšíte! Zatím si poslechněte podcast a dozvíte se, že u malého stolečku kavárny v Dejvicích došlo i na povídání o textařině a o tom, jaké to je zpívat anglicky pro české publikum, když jste z Ukrajiny.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.