Czeching 2015: posluchače nejvíc zaujal Aid Kid!

7. říjen 2015

Vedle oficiálního vítěze Czechingu 2015, kterého zvolila 17členná mezinárodní porota, známe i názor veřejnosti. Hlasovací aplikace Vote For Your Favourite Czech Song se uzavřela 7. října přesně ve 20.00 a vítězem podle posluchačů se s celkovým počtem 345 hlasů stal Aid Kid! V pořadí druhé VR/NOBODY předstihl o 72 hlasů.

Talentovaného elektronického kutila z Prahy a jeho skladbu „Broken Arp“ nominoval redaktor Radia Wave Jirka Špičák. Pro příznivce sofistikované elektroniky je výsledek hlasování posluchačů letošního ročníku Czechingu určitě skvělá zpráva. Navíc rok Aid Kidova narození napovídá, že té pravé rány do stolu se od něj teprve dočkáme.

Zabodování u posluchačů Czechingu mladému producentovi přináší řadu zajímavých příležitostí – jeho tvorba obletí evropská rádia a dočká se propagace na přehlídce talentů Eurosonic Noorderslag v nizozemském Groningenu. Aid Kid si zahraje na Audioportu, mezinárodním hudebním projektu Radia Wave a slovenského FM Radia, na Radio Wave Live Session a dostane prostor ve vysílání Radia Wave.

Teprve jednadvacetiletý Ondra Mikula, který se za pseudonymem Aid Kid skrývá, se už na české scéně stihl docela slušně rozkoukat. Je jedním z nejčastěji koncertujících elektronických producentů u nás – předskakoval takovým jménům jako Arms And Sleepers, Wax Tailor nebo SOHN a díky vítězství v hitparádě talentů Startér se dostal na line up festivalu Pohoda. Zvuk Aid Kida se proplétá mezi IDM elektronikou, složitými sonickými strukturami i přímočařejšími tanečními skladbami, pokaždé se silným důrazem na harmonickou stránku kompozice. Jako by si dali ve studiu dostaveníčko Boards Of Canada, Lusine a Jon Hopkins.

Aid Kid v Neone

S rolí sólového umělce je Aid Kid momentálně vcelku spokojený, i když nevylučuje, že se to brzy změní: „V budoucnu bych se chtěl pokusit postavit nějaké větší hudební těleso, které bych řídil, režíroval“. Nakonec má za sebou hraní v kapelách Daydream Nation, Dignity Dope nebo DIV I DED. V současné době studuje umění a design se zaměřením na interaktivní instalace, multichannel sound art a videomapping. V dubnu 2015 vydal vlastním nákladem eponymní debutové album.

Vítěze veřejného hlasování v soutěži Vote For Your Favourite Czech Song vyhlašuje Czeching už podruhé. Loni posluchače nejvíc zaujala rakovnická čtyřka Manon Meurt.

Spustit audio