Czeching 2015 startuje: 2. září jsme odvysílali první díl!

19. srpen 2015

I letos Czeching začíná hned po letních prázdninách. První středu v září v debatě s našimi hosty jsme prozkoumali, jak je na tom současná česká hudební scéna – mají české kapely na to prorazit ven? A na konci vysílací hodinky odkryli nominace!

Czeching už potřetí hledá kapelu nebo producenta, kteří pomůžou zahraničním posluchačům udělat si obrázek o aktuálním hudebním dění v České republice. Spolu s šesticí domácích porotců jsme debatovali o tom, na co se má česká kapela nebo sólista připravit, pokud pošilhává po zahraničním úspěchu, jakou má zvolit strategii tváří tvář neznámému publiku nebo jestli stojí za to se profesionalizovat.

Ke slovu se ale dostali i vybraní porotci ze zahraniční jedenáctky. Narazili jsme na pověstné různé mravy v různých krajích a nechali si od našich evropských kolegů poradit, co by měli muzikanti za hranicemi určitě udělat a čeho se naopak stoprocentně vyvarovat. A teď to nejdůležitější: v samém závěru pořadu jsme odtajnili nominace! Neboli spustili aplikaci Vote For Your Favourite Czech Song, která vám na našem webu umožní podpořit svého koně. Hlasovací aplikace poběží až do 7. října, kdy bude vyhlášen vítěz Czechingu 2015!

V roli moderátorů Czechingu byli opět Iva Jonášová (Ajva) a Stanislav Zima (Stano) a ve vysílání úvodního dílu jste si mohli poslechnout domácí porotce Pavla Turka, Marii Čtveráčkovou aka Mary C, Karla Veselého, Petru Ludvíkovou, Jiřího Špičáka a Janu Grygarovou aka Apačku.

1. a 2. díl Czechingu jsme předtočili a vysíláme je in memoriam naší porotkyně Jany Grygarové, řečené Apačky, která tragicky zemřela 30. července 2015. Jana se podílela na přípravách dvou ročníků Czechingu a letos s námi natočila dva zmíněné díly. Jako tvůrci Czechingu tím Apačce, zásadové hudební novinářce, neúnavné organizátorce a fundované hudební expertce, vzdáváme hold za všechno, co se jí na hudební scéně podařilo.

Radio Wave nasadilo do svého playlistu všech šest nominovaných skladeb, uvede profily jednotlivých umělců a rozhovory Jonáše Zbořila s nominovanými kapelami a producenty. Takže pokud se chcete o letošním ročníku Czechingu dozvědět víc, mějte zapnutý Wave – třeba k vám z něj přilétne nějaká inspirace, jak zahlasovat ve Vote For Your Favourite Czech Song.

2. díl Czeching 2015 vysíláme 7. října 2015 od 19 hodin na Radiu Wave a Vltavě! Těšte se na šest nominovaných kapel a producentů, jejich profily, battle a přetahování mezi porotci . V závěru vyhlásíme vítěze Czechingu 2015, kterého pošleme do Evropy!

autoři: Ajva , Stano
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.