Czeching hlásí export: Vítězové Czechingu VR/NOBODY vyráží na festival Eurosonic

11. leden 2016

Nizozemský Groningen se na 4 dny stane dějištěm největšího evropského showcasového festivalu a konference Eurosonic Noorderslag. 13. ledna se tam sjedou mladí hudebníci i odborníci z hudebního průmyslu. Ti první mají výjimečnou příležitost zaujmout ty druhé, možná si najdou booking agenta nebo label, možná se dostanou do hledáčku programových ředitelů rádií nebo novinářů píšících pro velká zahraniční média.

Letos poprvé na tento prestižní festival odjíždí i vítězové hudebně exportního projektu Czeching. Jak jsme slíbili, česká R’n’B dvojice VR/NOBODY vystoupí před odborným zahraničním publikem v pátek v klubu Vrijdag. Už před začátkem festivalu se dostali zpěvák Václav Rouček a producent Jakub Strach alias NobodyListen na seznam nejzajímavějších projektů letošního Eurosonicu německého magazínu FAZE a stanice Radio France. Výhodou VR/Nobody je také fakt, že jejich potenciál v rámci Czechingu prověřila kromě 6 domácích porotců také zahraniční porota Czechingu složená z 11 odborníků Evropské vysílací unie.

Podívejte se, jak probíhal 3. ročník Czechingu.

Václav a Jakub připravují společně s multiinstrumentalistou a producentem Radimem (Champion Sound) pro festival speciální vystoupení s autorskou projekcí. Samotné vystoupení ale není vše, na showcasových festivalech je velká konkurence, a VR/Nobody tedy vyráží na Eurosonic vybaveni propagačními materiály a svým novým EP NOW, jehož nahrání i vydání bylo jednou z cen pro vítěze Czechingu.

Producent Aid Kid, vítěz ankety posluchačů Radia Wave, se na Eurosonic podívá aspoň krasohledem, tento propagační předmět ponese odkaz na jeho tvorbu. Aid Kid i VR/Nobody jsou také součástí kompilace Czech In Time, kterou za českou delegaci připravili Monika Klementová a Márton Náray.

Nahrávání EP VR/NOBODY – „Now“

Eurosonic Noorderslag
Největší evropský showcasový festival a konference. V 80. letech začínal jako soutěžní přehlídka holandských a belgických kapel. Letos od 13. do 16. 1. v holandském Groningenu vystoupí několik stovek hudebníků a přes den se představí mnoho odborníků z hudebního průmyslu v rámci diskusí a prezentací. Pro hudebníky je to příležitost představit se tisícům delegátů, kteří na akci reprezentují hudební média, labely, bookingové agentury i velké festivaly a hledají nové talenty i kontakty. Festival se letos zaměřuje více na střední a východní Evropu, což hraje našim reprezentantům do karet. Celá česká delegace tak bude mít v rámci festivalu vyčleněný prostor k prezentaci české scény a místních hudebních aktivit obecně. Během festivalu se uděluje několik cen a odnoží Eurosonicu je také program na výměnu mladých talentů European Talent Exchange Programme, do kterého se zapojují velké hudební festivaly po celé Evropě.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.