Czeching na Eurosonicu: Seznamte se s budoucími popovými hvězdami

25. leden 2016

Největší setkání zástupců hudebního průmyslu od mladých talentů až po zkušené bookingové agenty i festivalové a rozhlasové dramaturgy se uskutečnilo letos v holandském Groningenu již po třicáté. Evropský showcasový festival Eurosonic byl i tentokrát přehlídkou nadějných hudebních projektů s popovým potenciálem napříč žánry, od metalu přes hip hop až po folk.

Na line-up tohoto festivalu se můžete dostat několika způsoby, lze se přihlásit a doufat, že vás dramaturgie vybere, anebo vám místo zajistí doporučení či nějaká soutěž. Mezi projekty, které letos dostaly tzv. slot, tedy místo na line-upu, byla i hudebně exportní soutěž Českého rozhlasu Czeching. Její vítězové VR/NOBODY tam vystoupili 15. ledna.

Čtěte také

Většina vystupujících už má za sebou nějaké úspěchy, nejsou to kapely, které by naskočily na pódium přímo ze zkušebny v garáži. Mají popový potenciál a chtějí se dostat ještě výš. Musí už mít nějaké potvrzení od odborníků i posluchačů. Když se podíváme na oficiální ocenění EBBA (European Border Breakers Awards), které se udílí během festivalu v kategoriích rock, pop a dance projektům úspěšným v zahraničí, je jasné, že se jedná o mainstream, takové hudební jistoty. Už samotné kategorie nedovolují zachytit příliš extravagantní odchylky ani kulturu menšin.
Příkladem těch jistot jsou německý producent Robin Schulz nebo španělský zpěvák Álvaro Soler. Zajímavější jsou například francouzská kapela Christine and The Queens, britská kapela Jungle, holandská zpěvačka Kovacs, švédská Seinabo Sey nebo irská SOAK.

Festival ale reflektuje už i producenty jako sólové hudebníky, na line-upu jich bylo několik. V době, kdy se o „beats“ mluví v populární kultuře už naprosto běžně, by to mělo být samozřejmostí. Na naší scéně mají snad producenti místo už také potvrzené, druhým vítězem Czechingu v posluchačské anketě byl mladý elektronický producent Aid Kid.

03489789.jpeg

Zde je pár tipů na hudebníky a hudebnice z line-upu Eurosonicu, z nichž někteří/ré se už objevují v playlistu Radia Wave:

Seinabo Sey
Tato švédská zpěvačka a skladatelka nebyla novinkou snad pro žádného z delegátů festivalu. Má na kontě již několik úspěšných hitů, a před klubem na ni stála tedy pěkně dlouhá fronta. Její koncert s kapelou ale stál za to. Charismatický hlas zaplnil celý velký sál emocemi a bylo jasné, že Seinabo by mohla být příští popovou divou.

Nao
Britská zpěvačka kombinuje neo soul a progresivní beaty, své hudbě říká wonky funk. Dříve doprovodná vokalistka Jarvise Cockera opustila studium hudby, aby se naplno věnovala své sólové kariéře. Aktuálně se objevuje už i v žebříčcích BBC nebo Apple Music. Její koncert očekával také plný sál, i když nebyl tak strhující, bylo osvěžující vidět na Eurosonicu kapelu, která hraje minimalistické R’n’B beaty.

Mura Masa
Teprve devatenáct je britskému producentovi, který si říká Mura Masa. Ten si razí zajímavou cestu aktuálním kýčovitým klubovým zvukem a BBC ho zařadila do výběru Sound of 2016. Minulý rok vydal EP na berlínském labelu Jakarta Records. Ke svému vystoupení si přizval zpěvačku a vystřídal několik nástrojů. Skvělý příklad producentského setu, který může uspět i u dramaturgů velkých festivalů.

Stormzy
Mladý rapper zastupuje novou generaci londýnského grimeu, mezi sebe ho berou i hvězdy jako Skepta nebo Wiley. Minulý rok se mu podařilo získat například i ocenění na amerických BET Awards. Suterén klubu Simpla sežehla jeho show jako nic. Technicky i obsahově výjimečnému rapperovi nedošel dech ani v posledním tracku. #Problem #Merky

Hasta
Eurosonic reflektoval samozřejmě i trapovou vlnu, a tak se na pozdější hodinu line-upu dostal i mladý norský producent Hasta, který zahrál DJský set. Doprovázela ho jeho manažerka z agentury Mandelbaum, která se stará například i o producenta Cashmere Cata. Zatímco u nás elektroničtí producenti většinou vydávají své desky nezávisle, Hastu si v Norsku podchytil label Universal.

SOAK
Teprve devatenáctiletá irská zpěvačka a kytaristka SOAK byla minulý rok nominovaná se svým debutem na prestižní cenu Mercury Prize. Její křehká tvorba by se dala popsat jako experimentální folk. SOAK má výrazný hlas, ale celý koncert působil poněkud monotónně.

Mieux
Rakouské duo je dobrým příkladem vídeňské scény, na níž se kloubí jazz a současná elektronika. Jejich deska Are You Happy má v sobě sofistikovanou hravost. Je dobré, že se na velký popový festival jako Eurosonic dostane i převážně instrumentální projekt, i když zatím jen do malého rohu jednoho z klubů.

Z českých kapel se na line-upu objevili například Kieslowski, Mydy Rabycad a ze Slovenska třeba Fallgrapp.

 

Vítězové Czechingu na největším evropském showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag 2016

Zveřejnil(a) Scéna s Mary C dne 25. leden 2016
autor: Mary C
Spustit audio