Jubilejní ročník festivalu Eurosonic cílí na střední a východní Evropu!

3. červen 2015

Už potřicáté se v polovině ledna příštího roku sjedou hudební fanoušci i profesionálové z branže do nizozemského Groningenu na patrně nejdůležitější evropskou přehlídku hudebních talentů – festival Eurosonic Noorderslaag. Pro nás bude mít jubilejní ročník pikantní příchuť, protože pořadatelé se tentokrát hodlají zaměřit speciálně na umělce ze střední a východní Evropy. Velkou šanci strhnout na sebe pozornost tak příští rok dostávají kapely a producenti z 13 zemí regionu CEE (Central and Eastern Europe): Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko.

Eurosonic je fascinující třídenní přehlídka příštích favoritů evropské scény, organizačně, technicky i dramaturgicky naprosto vychytaná akce i příležitost ke vzdělání v oboru hudebního byznysu. Zatímco v noci si totiž festivaloví návštěvníci lámou hlavu, které z přibližně 30 scén, rozsetých po centru města, zrovna dají přednost, přes den se můžou zúčastnit nejrůznějších přednášek a seminářů, uspořádaných ve festivalovém centru. Letos jsme byli vyzváni představit na jedné z panelových diskusí Czeching, což je nabídka, která se neodmítá. Vedle zástupců rádií z Walesu, Nizozemí a Islandu jsme tak měli možnost načrtnout naší vizi podpory nových hudebních nadějí. A podle reakcí a následných neformálních rozhovorů usuzujeme, že jsme si nevedli špatně.

Letos na festivalu zahrála jako jediná kapela z České republiky shoegazeová čtyřka Manon Meurt, která v loňském ročníku Czechingu posbírala nejvíc pozitivních reakcí od odborníků ze zahraničí a vyhrála i posluchačskou soutěž Vote For Your Favourite Czech Song. Fakt, že příští, jubilejní ročník festivalu Eurosonic zaostřuje na náš region, vnímáme jako skvělou příležitost pro potenciální české hudební vyslance. Vynaložíme veškeré naše síly, aby mezi nimi byl i vítěz Czechingu 2015.

autor: Stano
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.