United Islands 2015 se rozvibrují – Czeching vysílá Wild Tides a Manon Meurt

3. červen 2015

Czeching se otiskne v dramaturgii letošních Ostrovů! V roli našich ambasadorů se ocitnou oba loňští vítězové – Manon Meurt a Wild Tides. Spolu s kolegy z pořadu Startér jsme sestavili line-up pro Český rozhlas Wave stage, tedy pódium, které 19. a 20. června rozvibruje Střelecký ostrov.

Sestavit kvalitní program na vlastní scéně byla pro Radio Wave hračka – základ soupisky účinkujících vytvořil autorský tým Startéru, jakési hitparády neobjevených talentů, mapující momentální pohyb české alternativní scény na buněčné úrovni. Žebříčkem cloumají jak hlasy posluchačů, tak názory redaktorů Radia Wave a lidí z branže (Bonus, Načeva, Bára Kratochvílová z DVA a Václav Havelka). A nezůstává jen u hitparády – úspěch ve Startéru se přelévá i do playlistu Radia Wave, na koncerty RWLS, do klubů (Roxy) nebo na festivaly (Bažant Pohoda, Ruinfest, Kůra nebo právě United Islands of Prague). Nejúspěšnější projekt v hlasování posluchačů navíc získává padesát tisíc na nahrání alba.

Vzhledem k nebývalému cvrkotu domácího hudebního dění v těchto měsících má Startér opravdu z čeho vybírat. Možná, že jména jako Sky to Speak, Himalayan Dalai Lama, Dalekko, Ghost of You, Vogjektraik, Blueroom nebo Fred Madison s bookingovými s agenturami zatím necvičí, ale kdo ví, jestli se kvůli nim za rok promotéři nebudou vyzývat na souboj.

To za Czeching udeří jednotky spolehlivě prověřené nejen loňským ročníkem. Shoegaze čtyřka z Rakovníka Manon Meurt mohla před dvěma lety, pouhý rok po svém založení, v roli nečekaného supportu irských ikon My Bloody Valentine buď totálně shořet, anebo zazářit. Tenhle vabank vyšel a dnes je jasné, že takhle dokonale krotit kytarové zvukové stěny delikátními harmoniemi u nás nikdo jiný neumí. Loni stihli vydat vlastním nákladem na vinylu debutové eponymní EP, vyhrát posluchačskou anketu Czechingu 2014 Vote For Your Favourite Czech Song, ohromit zahraniční porotce soutěže a letos v lednu si jako jediní Češi, nominovaní Radiem Wave, zahráli na nejprestižnější kontinentální přehlídce hudebních talentů Eurosonic. Zhypnotizují vás v sobotu 20. června v 19.10 jako předposlední účinkující na scéně Český rozhlas Wave stage.

Manon Meurt

Manon Meurt zvou na United Islands – přijďte na jejich sobotní koncert 20. 6. na Wave stagi!


Odzbrojující fracci Wild Tides bydlí na Žižkově a právě smrad třetího pražského obvodu je možná dalším impulsem v jejich r'n'r jízdě. Loni vyhráli Czeching a výsledná pětiskladbová studiová session je už venku pod názvem Sever Fashion. Ať už je uvidíte kdekoli, buďte si jistí tím, že Kuba Kaifosz bude sténat, skučet, řvát i naprosto čistě intonovat. A trousit oprsklé poznámky do publika. Rock´n´roll a soul hned z první do tváře i do duše. Tuhle trojku na Střeláku rozhodně neprošvihněte – zavírají Wave stage v sobotu ve 21 hodin se speciální novou koncertní videoprojekcí, kterou vytvořil Roman Štětina. Domů si ponesete i jejich EP Sever Fashion a zbrusu nový projection teaser ke skladbě Do the Romp. A k tomu ještě dostanete speciální Czeching brejle, které vám nakopnou o jednu dimenzi výš zážitek z dalšího ročníku Czechingu, startujícího 2. září.

Plakát ke koncertu Wild Tides na Wave stagi - United Islands of Prague 2015

Podívejte se na projection teaser ke skladbě Wild Tides Do the Romp, který vytvořil Roman Štětina!

Pro úplnost dodejme, že Střelecký ostrov se zachvěje i díky partnerské scéně nazvané Český rozhlas Jazz stage, jejíž eklektická soupiska má záběr od Longital, přes Zabelov Group až třeba po Big Band Gustava Broma.

autor: Stano
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.