Himalayan Dalai Lama zahráli na Eurosonicu svůj příběh

17. leden 2017

Již podruhé vyslal Czeching své vítěze na showcaseový festival Eurosonic Noorderslag. Brněnské producentské duo Himalayan Dalai Lama pojalo své vystoupení jako příběh.

Podobně jako festivaly SXSW, The Great Escape Iceland Airwaves nebo Womex i Eurosonic je příležitostí pro kapely, které chtějí směřovat do zahraničí. Tento showcaseový festival je určený fanouškům, ale také hudebním profesionálům, kteří se v průběhu čtyř lednových dnů potkávají na konferenci a po nocích se vydávají na lov nových talentů, hrajících souběžně na více než 20 místech. Kluby, kina, divadla, kavárny, ale i školy mají na programu vystoupení kapel, které dramaturgové festivalu a rozhlasové stanice Evropské vysílací unie považují za budoucnost popu.

Za třicet let jeho historie směřuje Eurosonic k větší pestrosti a zdá se, že tu největší slávu už nemusí sklízet jen kapely, které pochází ze státu s největším hudebním trhem. Minulý rok se Eurosonic soustředil na střední a východní Evropu, letos měli více prostoru projekty z Portugalska. Co se žánrů týče, označení „rock a pop“ už dávno nestačí. V programu najdete všechnny druhy populární hudby od funkčních modelů s hity jako z učebnice a tuctového punku až po výrazný rap, emo trap, solitérní písničkáře a píšničkářky nebo sólové producenty a producentky nového raveu i lo-fi techna. V zahraničí přeci jen označení pop nesou projekty, které u nás spadají stále spíše do kategorie alternativa.

Posluchače Radia Wave by mohl v letošním programu zaujmut například islandský feministický rapový kolektiv Reykjavíkurdætur, švédská rapperka s kořeny v Sýrii Silvany Imam, britský zpěvák a kytarista Azekel, který spolupracoval minulý rok s Massive Attack, zpěvačky a producentky Magic Island z Německa a Tsar B z Belgie, zpěvačka Bonzai, rappeři Reggie Snow z Irska nebo Tommy Cash z Estonska, portugalští producenti Octa Push nebo irské písničkářky Saint Sister a islandský r’n’b zpěvák Sturla Atlas.

Eurosonic 2017


Himalayan Dalai Lama představí EP Space živě v rozšířené sestavě 19. 1. v klubu Futurum v Praze. Zahrají společně s producentkou a zpěvačkou Zagami Jericho, která je aktuálně nominovaná na objev roku hudebních cen Vinyla.

Vítězové uplynulého ročníku Czechingu Himalayan Dalai Lama se představili v klubu Simplon, který v holandském Groningenu hostí zajímavé akce celý rok a během festivalu je to jedno z nejnavštěvovanějších míst. Minulý rok v Simplonu vystupovali například Stormzy a Mura Masa, kteří byli často zmiňovaní jako to nejzajímavější z loňského programu. Himalayan Dalai Lama, kteří už s koncertováním v zahraničí zkušenosti mají, vystoupení uvedli jako „svůj příběh“ a zahráli i nové skladby z EP Space, které v rámci Czechingu nahráli a vydali. Velmi důležité je, že brněnská dvojice měla plný klub a dva zahraniční delegáti nám na konferenci sdělili, „že se tu o nich hezky mluví“. Hned druhý den přišla první nabídka na vystoupení v zahraničí. Zdá se, že se něco chystá…

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.