Nouvelle Prague představí možný vývoj podpory českého hudebního exportu

3. listopad 2016

Již počtvrté budou mít hudebníci šanci setkat se s profesionály z hudebního průmyslu přímo v Praze. 4. a 5. listopadu se uskuteční konference a showcase Nouvelle Prague zaměřené na popovou scénu.

Mottem letošního ročníku, který se zaměří především na rozvoj popové scény střední a východní Evropy, je Evropské sítě v nové éře hudebního průmyslu. Kromě koncertů, na kterých se představí šest českých a osm zahraničních kapel, nabídne Nouvelle Prague semináře, diskuze a workshopy nebo také možnost osobního setkání se zahraničními profesionály na takzvaných rychloseznamkách, podobně jak tomu bylo v létě na Czech Music Crossroads.

Důležitými tématy konference budou pochopitelně budování osobních vztahů a pracovních sítí, digitální prostředí nebo financování. Diskutovat se bude i politicky angažovaná hudba, hudební vzdělávání nebo marketingové strategie a promotéři dostanou lekci z ekologie. Dojde i na veřejnou poslechovku, kde booking agenti, organizátoři showcasů a hudební publicisté okomentují i hudbu kapel, které vystoupí v rámci festivalu.

V pátek se veřejnosti představí také pilotní projekt české hudební proexportní kanceláře, který zaštiťuje Institut umění – Divadelní ústav. V rámci diskuze na téma hudební export se představí například Michal Hajduk (Adam Mickiewicz Institute, projekt Don't Panic, We're From Poland), Tatjana Domany (Austrian Music Funds), Michal Brenner (Meat Factory, SHAPE platform) nebo Ruud Berends (Eurosonic Noorderslag, Buma Cultuur).

O hudebním exportu se debatovalo také v rámci akce Czeching Showcase, kde vystoupily všechny kapely nominované do tohoto hudebně exportního projektu Radia Wave a v závěru večera byli vyhlášení vítězové. Hosty diskuze byli odborníci z různých „scén“, kteří se hudebním exportem zabývají. Michal Brenner, dramaturg klubu MeetFactory a jeden z iniciátorů platformy SHAPE, Jiří Moravčík, hudební publicista zaměřený na world music a jeden z organizátorů showcasového festivalu a konference Czech Music Crossroads, a také Jonas Vebner, šéf středoevropské pobočky norské exportní kanceláře Music Norway. Na závěr o svých zkušenostech krátce promluvili i vítězové Czechingu 2015 VR/NOBODY.

autor: Mary C
Spustit audio