Česká delegace míří na Eurosonic. Zahraje Zagami Jericho, HRTL a Never Sol

16. leden 2018

Další ročník největšího evropského showcaseového festivalu Eurosonic představí v holandském Groningenu budoucí popové naděje včetně třech českých. Bude mezi nimi i vítězka hudebně exportního projektu Radia Wave Czeching Zagami Jericho – na paralelní konferenci se budou probírat palčivá témata hudebního průmyslu.

Trendy evropské popové scény lze vysledovat z hitparády European Boarder Breakers. Ceny popularity budou předány hned první večer festivalu. Mezi šesti nejpopulárnějšími, kteří vystoupí na Eurosoniku, jsou finská zpěvačka ALMA, norská Sigrid nebo britský Youngr. Jistoty hudebního průmysl, které bodovaly v hitparádách a na kterých uslyšíte mimo jiné i vliv velkého úspěchu britského producenta Mura Masy z loňského Eurosoniku 2016. Festival i letos odráží hlavně ty osvědčené, tedy už masově populární trendy.

Valná většina zastoupených v žebříčku European Boarder Breakers jsou ženy, to ale ještě nic nevypovídá o genderové rovnosti v hudebním průmyslu. Eurosonic toto téma již třetím rokem otevře na jedné z prvních diskuzí letošní konference. Řeč bude o iniciativě Keychange, která chce dosáhnout genderové rovnosti na festivalových line-upech a konferencích do roku 2022. O transparentnosti bude řeč také v případě tématu autorských odměn, nejen pokud jde o streaming, který je v současné době přes všechny nevýhody a potíže vyzdvihován jako spása. Holandský autorský svaz se bude opět ptát, zda může situaci vyřešit Blockchain, i když ji možná nakonec definitivně odsune do zapomnění komponující umělá inteligenci.

Ani letos to nevypadá, že by setrvačnost struktur hudebního průmyslu dovolila radikální změnu, která by nepřinesla finanční jistotu a moc hlavně zástupcům infrastruktury. Nepříliš nadějné vyhlídky na výnosy z prodeje hudby dnes umělci kompenzují také spoluprací s korporacemi a lifestyleovými značkami – i jejich zástupci budou na festivalu k dispozici umělcům a jejich otázkám. Pozitivní vývoj naopak naznačuje ekologičtější smýšlení festivalových organizátorů i jejich snaha chovat se v duchu sociální odpovědnosti. Debatovat se bude tedy i o tom, jak mohou festivaly přispět ke kulturní a politické změně.

Každý rok dává Eurosonic příležitost jednomu regionu nebo zemi, jejíž hudební scéna dostane větší prostor v rámci line-upu festivalu i konference. Letos tuto výhodu získá Dánsko. Hudební dramaturg Mathias Buch Jensen z dánské stanice P3 ve svém komentáři pro Eurosonic zmiňuje, že po mezinárodních úspěších dánských hudebnic a hudebníků, jako je zpěvačka a skladatelka MØ, není už pro tamní hudebníky těžké uvěřit, že i mezinárodní scéna může být jejich hudební hřiště. A v tom bývá často ten zádrhel, hudebníci nemají vzory, podporu anebo mají pocit, že do hudebního průmyslu, tak jak je nastavený, ani nechtějí patřit.

Letošním doporučením dánské stanice P3 je duo Phlake. Dramaturgové festivalu a evropská rádia dávají šanci i řadě osobitých hlasů, u kterých se předpokládá, že jsou těsně před tím velkým mezinárodním úspěchem – například manchesterské rapperce a zpěvačce IAM DDB, která už si získává pozornost větších médií, italskému producentovi Lorenzo Sennimu, vydávajícímu na labelu Warp, britskému grime-punkovému kolektivu Astroid Boys, islandskému trapovému duu Úlfur Úlfur, francouzské R’n’B zpěvačce Songe nebo belgické Wwwater.

Kromě mladé producentky a zpěvačky Zagami Jericho, která na Eurosoniku vystoupí jako favoritka mezinárodní poroty Czechingu, se zahraničnímu publiku a profesionálům představí zástupci české scény, kterým se již v hudebním exportu daří – skladatelka a zpěvačka Never Sol, první vítězka Czechingu, jejíž debutové album vyšlo na německém labelu Denovali, a také virtuos na modulární syntezátory HRTL, zakladatel labelu Bukko Tapes, který už absolvoval řadu koncertů v zahraničí.


Pusťte si taky desku, kterou vítězka Czechingu nahrála ve studiích Českého rozhlasu.

A nebude jediný, kdo se na pódiu představí s modulárním syntezátorem, na Eurosoniku vystoupí letos i holandský experimentátor Colin Benders. Perličkou pro některé bude mistr coververzí, multiinstrumentalista a hvězda YouTube – Binkbeats.

Většina profesionálů popové scény vám řekne, že klíčem k úspěchu jsou dobré osobní kontakty a že partnerství se nejlépe uzavírají u piva. I české delegace společně se svými středoevropskými kolegy pořádá v rámci Eurosoniku pracovní party. Letos už se organizace ujala oficiálně zřízená česká hudebně exportní kancelář Czech Music Office, která podpořila cestu 10 českých profesionálů i Never Sol a HRTL. Tzv. CEEntral Party bude letos předcházet i úvodní pracovní část s tzv networkingem, tedy příležitostí navázat nová partnerství a získat nové kontakty. V rámci následné party bude pokřtěno i nové album Zagami Jericho, která přímo tam zahraje ještě jeden krátký koncert.

Čtěte také

autor: Mary C
Spustit audio