Czeching odtajňuje nominace pro rok 2017

24. srpen 2017

V novém kontextu se letos odehraje další ročník Czechingu, hudebně exportního projektu Radia Wave, který vznikl jako debatní platforma. Seznamte se s letošními nominovanými – Lazer Vikingem, HRTL, Zagami Jericho, Cold Cold Nights a WLW8 –, kteří mají šanci získat podporu na cestě k zahraničním posluchačům a publiku.

Od letošního jara má i Česká republika svou hudebně exportní kancelář, která se bude soustavně věnovat propagaci české hudby v zahraničí. Czech Music Office podpořila i debatní program letošního vyvrcholení Czechingu, Czeching Showcaseu, který se uskuteční 27. září v garážích Českého rozhlasu a na kterém všichni nominovaní vystoupí. Na afterparty poté zahraje proslulá britská DJka stanice BBC Mary Anne Hobbs. Ale to není zdaleka jediná novinka, kterou jsme pro posluchače i nadějné kapely připravili.

Do letošního ročníku bylo nominováno pět kapel, producentů nebo producentek, vybrali je hudební publicisté a publicistky i hudební dramaturgové. Seznamte se s nimi a hlasujte pro svého favorita zde.

Rock’n’rollového Lazer Vikinga nominoval Michal Brenner, dramaturg klubu MeetFactory:
„Lazer Viking jsem vybral proto, že ta kapela obstojí v zahraniční konkurenci díky showmanství Kuby Kaifosze, který je na pódiu šílený extrovert a dokáže udělat show, která působí tady na té malé české scéně jako zjevení. A myslím si, že podobně by to mohlo působit i na zahraniční publikum. Není tam žádná bariéra, je i poměrně jedno, v jakém jazyce zpívá, protože je to o té show.“

Producenta HRTL nominoval Tomáš Kelar, dramaturg klubu Kabinet Múz:
„HRTL je podle mě nejlepší adept na export. Jednak z praktických důvodů – náklady na to, aby odjel někam do zahraničí, nejsou tak veliké, jako když jede čtyřčlenná kapela. To je velice důležité pro začátek jeho kariéry v zahraničí. Je to velice talentovaný kluk, který se pohybuje v technologiích, jako jsou moduláry, velice dlouho a pracuje s nimi nejen hudebně, ale je schopný je i sestavit a dělat předváděčky. To znamená, že směr, který si zvolil, není jen jeho láska a koníček, ale také profese mimo samotnou tvorbu. Co se týče performerství, je v České republice jeden z nejlepších, jeho show je velice zábavná, nepředvídatelná a pokaždé jiná. V tom je jeho velká síla.“

Producentské seskupení WLW8 nominovala Veronika Ruppert, redaktorka Radia Wave:
„Jejich hudba není sice nejtrendovější, ale skvěle se hodí do rádiových rotací, a Czeching je pro mě hlavně o rádiích. Myslím si, že jejich hudba by mohla znít vedle spousty dalších věcí nejen v Evropě, ale klidně i v Americe, kde právě střídavě žiji.“

Producentku a zpěvačku Zagami Jericho nominoval Jiří Špičák, hudební dramaturg Radia Wave:
„U Zagami je strašně zřetelný nějaký posun. Přemýšleli jsme, jestli na ni není brzo, ale nakonec jsem se rozhodl ji do té vody hodit a zjistit, jak se s tím vypořádá, protože si myslím, že je to věc, která by ji mohla stimulovat a motivovat. Všechno si dělá sama a je dost velká solitérka. Chce si vše sama kontrolovat od vizuálů až po to, že si vše sama produkuje a zároveň zpívá. Ačkoliv je dost mladá, tak se snaží mít nad vším dohled a naučit se vše sama.“

Skupinu Cold Cold Nights nominoval Michal Pařízek, šéfredaktor časopisu Full Moon:
„Cold Cold Nights mají skvělou desku, což by měl být základ, když se kapelu někdo pokouší doporučovat nebo s ní chce nějak pracovat. A pak jsou také hodně vyhraní. Díky tomu, že hrají hodně, jsou schopní zahrát kdekoliv. A protože objíždím showcasey poměrně často, tak myslím, že vím, co tam dokáže zaujmout. Oni jsou zrovna to, co je momentálně pro mladé lidi zajímavé. Komplikovanější indie s nadhledem a nějakými kroky vedle. Ta šance tam určitě je.“

Pro absolutního vítěze budou čeští porotci hlasovat spolu se zahraniční porotou, ve které zasednou zástupci evropských rozhlasů od Islandu po Polsko. Mezi zastoupenými jsou BBC, Radio France, italská stanice Rai 2, rakouská FM4, slovenské Rádio FM, polské stanice OFF Krakow a Czwórka nebo slovinské VAL20, ale i dramaturg největšího showcaseového festivalu Eurosonic, na kterém si vítězové budou moci zahrát v lednu 2018. Ještě před touto událostí, kde se představí zejména hudebním profesionálům, dramaturgům festivalů, zástupcům médií i agentům, nahrají nové EP v rozhlasovém studiu Karlín, které bude následně vydáno na vinylu v nákladu 300 kusů. Český rozhlas zajistí i digitální distribuci a nahrávku zařadí také do hudební výměny Evropské vysílací unie, ze které do svého programu čerpá mnoho dalších evropských stanic.

Nově si absolutní vítězové zahrají také ve dvou klubech sítě Liveurope, sdružující čtrnáct evropských klubů, které si navzájem doporučují mladé talenty a těm tak dávají možnost zahrát si v zahraničí. Z nominovaných kapel si svého favorita vyberou i posluchači. Vítěz posluchačského hlasování získá podporu na propagaci, možnost zahrát si na jedné z akcí Radia Wave i zařazení nahrávek do hudební výměny Evropské vysílací unie.

Další z novinek je také rozšíření Czeching Showcaseu o vzdělávací a debatní program. Od 15:30 se ve Studiu S1, v budově ČRo na Vinohradské, bude debatovat o hledání nových hudebních talentů a hudebním exportu. Mezi diskutujícími budou kromě Mary Anne Hobbs, která ve svém pořadu na BBC podporuje mladé talenty elektronické scény už více než deset let, také zástupci slovinského a polského rozhlasu Jernej Sobočan a Norbert Borzym a představitelé belgické a české hudebně exportní kanceláře Julien Fournier a Márton Náray.

A ve Studiu S2 se během odpoledne budou probírat třeba i vaše nahrávky. Součástí programu letošního Czeching Showcaseu totiž bude další setkání s názvem Recenze osobně. Hudebníci budou moci do 20. září zaslat odkaz na svou hudbu na radiowave@rozhlas.cz (do předmětu je třeba napsat Czeching), přímo na místě se potom setkají s hudebními publicisty i zkušenými hudebníky, kteří jim dají osobně zpětnou vazbu, tedy „zrecenzují jejich nahrávku“.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.