Czeching posílá do zahraničí retrofuturistickou Zagami Jericho

27. září 2017

Koncertem všech nominovaných a vyhlášením vítězů v garážích Českého rozhlasu vyvrcholil 27. září pátý ročník hudebně exportního projektu Czeching Radia Wave. Na cestě do zahraničí podpoří Český rozhlas zpěvačku a producentku Zagami Jericho.

Z pěti nadějných českých projektů Cold Cold Nights, HRTL, WLW8, Zagami Jericho a Lazer Viking nominovaných lokálními hudebními publicistky a publicistkami, ale také klubovými dramaturgy, vybírala letos odborná porota složená ze zástupců veřejnoprávních rozhlasů i klubů z více než deseti zemí napříč Evropou. Odezva od zahraničních porotců byla velmi pozitivní a společným hlasováním s českou porotou nakonec odborníci a odbornice vybrali mladou producentku a zpěvačku Zagami Jericho. Do Czechingu ji nominoval Jiří Špičák vyzdvihující ji jako velký objev české scény. Teprve minulý rok vydala osmnáctiletá hudebnice svůj debut City is My Church a okamžitě zaujala mnoho posluchačů, hudebních publicistů i festivalů. Její svébytný projev i skladatelský a producentský talent jí vynesl nominace na Objev roku cen Vinyla i úspěch ve Startéru Radia Wave.

Další meta je jasná. Zagami díky úspěchu v Czechingu získá možnost nahrát v rozhlasových studiích nové EP, které vyjde na vinylu a digitálně na začátku ledna. Zahraje si také na největším evropském showcasovém festivalu Eurosonic a ve dvou zahraničních klubech sítě Liveurope. Její hudba se dostane také do Hudební výměny Evropské vysílací unie odkud čerpají obsah pro svá vysílání všechny evropské veřejnoprávní rozhlasové stanice.

Posluchačské hlasování vyhrál suverénně Jakub Kaifosz se svým rock’n’rollovým projektem Lazer Viking, kterého pro jeho osobitost a showmanství nominoval dramaturg klubu MeetFactory Michal Brenner. Ten si zahraje na společném projektu Radia Wave a slovenského Rádia FM Audioportu a získá propagační materiály na míru.

Lazer Viking - vítěz diváckého hlasování na Czechingu 2017

Czeching vyvrcholil koncertem již podruhé, jeho vzdělávací a diskuzní odpoledne bylo letos rozšířeno o Recenze osobně, kde se mladé kapely měly možnost potkat s hudebními publicisty i zkušenějšími hudebníky a manažery, i o více diskuzí se zahraničními hosty, které podpořila nově vzniklá proexportní hudební kancelář Czech Music Office. Diskutovalo se o progresivní rozhlasové dramaturgii se zástupci slovinské stanice VAL 202 Jernejem Sobočanem a polského Rádia Czwórky Norbertem Borzymem.

Mluvilo se taky o vášni pro hudbu a důležitosti odvahy při prosazování progresivní hudby s proslulou britskou DJkou a dramaturgyní stanice BBC 6 Mary Anne Hobbs, která celý večer uzavřela skvělou selekcí progresivní elektronické hudby. Debatní podvečer vyvrcholil tématem hudebního exportu s ředitelem Czech Music Office Mártonem Nárayem, zástupcem belgické hudebně exportní kanceláře Wallonie-Bruxelles Musique Julienem Fournier a koordinátorkou platformy Liveurope Elise Phamgia.

Czeching 2017 vyhrála Zagami Jericho
Vítězka Czechingu 2017 Zagami Jericho
Vítěz diváckého hlasování Lazer Viking
Czeching Showcase 2017
HRTL na Czeching Showcase
Děláme vlny na Czeching Showcase 2017 v garážích Českého rozhlasu
WLW8 na Czeching Showcase
Zagami Jericho na Czeching Showcase
Cold Cold Nights na Czeching Showcase
Lazer Viking na Czeching Showcase
Czeching Showcase 2017 v garážích Českého rozhlasu
Czeching Showcase 2017
Mary Anne Hobbs během diskuze na Czeching Showcase
Diskuze s „hudebními profesionály“ z evropských rádií a exportních institucí před Czeching Showcase 2017
Czeching Showcase 2017 v garážích Českého rozhlasu
autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.