Experimentujte se Zagami Jericho, poslechněte si novou desku TOXIKOMANIA

4. leden 2018

Krátce po vyhlášení vítězů hudebně exportního projektu Czeching 2017 začalo nahrávání nové desky absolutní vítězky ročníku 2017, talentované producentky a zpěvačky Zagami Jericho, v karlínském Studiu A Českého rozhlasu. Vznikla TOXIKOMANIA, nekompromisně taneční deska s euforickými hitovými momenty i temnými propady.

Album TOXIKOMANIA vyjde oficiálně 10. ledna digitálně i na vinylu. Poslechnout si ho můžete již nyní. Křtít se bude v den vydání přímo ve vysílání Radia Wave a následně v pražském klubu Grid, kde Zagami představí také svou novou show a poprvé bude k dostání album na vinylu. Hosty večera budou zpěvák a producent Piqi Miqi, ale také producent Kyófú.

Zatímco debutové album Zagami Jericho City Is My Church bylo označováno jako retrofuturistické a blížící se žánru synth wave, na nové desce pracuje mladá producentka s tématem závislostí a zvolila nekompromisně tvrdší taneční polohu. „Slovo toxikomanie se spojuje hlavně se závislostí na nějaké droze, ale ta závislost může být na čemkoliv, na pocitu, místě… Při tvorbě alba Toxikomania mi nešlo až tak o tu temnost, ale spíš o agresi. Je to odpověď na mou první desku. Už žádný romantický synthwaveový srandy, bude party,“ říká o nahrávce sama autorka.

Videoklip k úvodní skladbě Invitation, jehož vznik také podpořilo Radio Wave, natáčela vítězka Czechingu v Japonsku. Režisér Jaroslav Moravec, který se na koncepci a natáčení klipu podílel, její hudbu označil slovy „výrazná a drastická“ a vzhledem k osobitosti zpěvaččiny tvorby si ani nedovedl představit natáčení v domácím prostředí. Videoklip vznikal v japonských hernách a jeho hlavní hrdinkou se stala japonská instagramová modelka Hirari Ikeda. Invitation má být pozvánkou do nového sonického světa, který Zagami Jericho stvořila. Je to lákavý, ale často také velmi agresivní a temný svět. Setkává se v něm jímavě jemný zpěv s repetitivním nízkobitovým zvukem připomínajícím hrací automaty nebo pouze samotným pianem, ale i velmi sebevědomý vokální projev s drum&bassovou estetikou. Ostré taneční polohy tu Zagami s morbidní hravostí infikuje trochou dráždivého kýče internetových memů. Nebojí se experimentovat. Všechno je to přeci jen hra.

Jakožto vítězka Czechingu, kterou vybrala mezinárodní porota rozhlasových odborníků, dostane Zagami Jericho také možnost zahrát si na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v holandském Groningenu, kde se zahraničnímu publiku a hudebním odborníkům představí 19. ledna. Její hudba i nahrávka koncertu budou zařazeny také do hudební výměny Evropské vysílací unie EBU, odkud do svého programu čerpají muziku veřejnoprávní rozhlasy napříč Evropou.


Mladá producentka a zpěvačka si získala pozornost v roce 2016 svým debutem. Během několika málo měsíců se stala Divokou kartou talentového projektu Radia Wave Startér, získala nominaci na cenu Vinyla v kategorii Objev roku a mnoho nabídek na koncertování. V roce 2017 se stala nejmladší vítězkou projektu Czeching, který pořádá stanice Českého rozhlasu Radio Wave a který vysílá do světa nadějné domácí interprety.

Porotci Czechingu o Zagami Jericho:

Velmi sofistikovaná produkce. Krásně vystavěná skladba se zajímavými detaily. Má to atmosféru, je to zábavné a přitom to má hloubku.
Christoph Lindemann, PULS - Bayerischer Rundfunk

Zagami rozhodně vyniká, na poslech je to opravdu překvapivé.
Bethan Elfyn, BBC Wales

autor: Mary C
Spustit audio