Zabelov Group

29. srpen 2016

Zabelov Group nominovala Helena Pazdiorová, protože: „Je to dramatický hudební dialog, který je hodně náladový a atmosférický. Základem je hodně široce pojatý jazz, který se prolíná s návratem k folklorním tradicím a korunuje ho abstraktní vokál. Ukazují, že akordeon je nástroj, který neumí jen šanson a balkánské rytmy. Osvědčují se i naživo. “

Zabelov Group tvoří běloruský akordeonista Roman Zabelov a bubeník Jan Šikl, známý také z kapely Soliloqui a jako skladatel filmové i moderní vážné hudby spolupracující s orchestrem Berg. Potkali se na Pražské konzervatoři, kde Roman studoval akordeon a Jan skladbu. Zpočátku byla jejich spolupráce prý trochu komplikovaná, ale práce se vyplatila, sehráli se, aniž by jejich hudba ztratila náboj.

Oba jsou fanoušky minimalistického experimentální jazzu. Jejich vlastní tvorba je dramatickou fúzí elektronických zlámaných rytmů, jazzu a world music. Při svých koncertech, které bývají strhujícím zážitkem, pracují Zabelov Group s elektronickými nástroji, nejrůznějšími efekty, samply i živými bicími, akordeonem a hlasem.

Dynamické duo se českému publiku představilo už před čtyřmi lety a stihlo vydat již dvě EP – 40 000 (2012) a Secret Session (2014), které nahráli živě v koncertní síni Pražské konzervatoře. Svůj singl Lék prezentovali letos v podobě videoklipu v hlavní roli s tanečnící Lolou Karpenka. V současné době pracují Roman a Jan na novém LP, které by mělo vyjít koncem letošního roku.

autor: Mary C
Spustit audio