Himalayan Dalai Lama

29. srpen 2016

Himalayan Dalai Lama nominovala Bára Alex Kašparová, protože: „Objevila jsem je asi před rokem. A už tehdy mě velmi nadchl jejich profesionální výstup, který měl jak dramaturgii, která fungovala v prostoru, tak projekci, která dobře korespondovala s náladou. Na svojí hudební vizi hodně pracují a mají poměrně velké ambice, rozhodně by nechtěli zůstat jen na české scéně. Jsou čiště instrumentální, takže je nelimituje jazyk.“

Dvojice Kryštof Matěj a David Novotný původně tvořila punkovou kapelu a poté také projekt Luis Buñuel. V roce 2015 se vydali do světa elektronické hudby cestou DJingu, ale táhlo je to stále k živým nástrojům, a tak vznikl projekt Himalayan Dalai Lama, kombinující elektronickou taneční hudbu, chill wave, indie-pop, prvky trapu a živé bicí a basu bez použití samplů.

Své debutové EP Lama, na kterém hostuje také zpěvačka ShesNotScared, vydala dvojice na slovenském labelu Gergaz, který se soustředí na mezinárodní progresivní elektronickou scénu. Himalayan Dalai Lama o sobě dali vědět také remixem pro americké duo Arms and Sleepers a na cestě za inspirací objeli několik evropských měst.

Dvojice brněnských producentů si ve své produkci dává záležet na detailech a zároveň má cit pro melodii a hit. Za poměrně krátkou kariéru si Himalayan Dalai Lama vybudovali pověst projektu, který drží krok se zahraniční scénou, ale přesto není pouhou snahou o kopii. Jejich koncerty většinou končí jako dobrá party.

autor: Mary C
Spustit audio