HRTL

24. srpen 2017

Leoš Hort alias HRTL je producent, virtuóz na modulární syntezátory i znalec jejich fungování a výroby. Zakladatel kazetového label Bükko Tapes je také aktivním členem mezinárodně proslulého brněnského kolektivu Bastl Instruments, který se zaměřuje na ruční výrobu opensourceového hudebního hardwaru.

Producenta HRTL nominoval Tomáš Kelar, dramaturg klubu Kabinet Múz:
„HRTL je podle mě nejlepší adept na export. Jednak z praktických důvodů – náklady na to, aby odjel někam do zahraničí nejsou tak veliké, jako když jede čtyřčlenná kapela. To je velice důležité pro začátek jeho kariéry v zahraničí. Je to velice talentovaný kluk, který se pohybuje v technologiích, jako jsou moduláry, velice dlouho a pracuje s nimi nejen hudebně, ale je schopný je i sestavit a dělat předváděčky. To znamená, že směr který si zvolil, není jen jeho láska a koníček, ale také profese mimo samotnou tvorbu. Co se týče performerství, je v České republice jeden z nejlepších, jeho show je velice zábavná, nepředvídatelná a pokaždá jiná. V tom je jeho velká síla.“

Leoš Hort studoval na Univerzitě v Pécsi a brněnské FaVU. Ve své tvorbě se neomezuje ani funkčností hardwaru, ani pravidly určitého žánru. Jeho záběr sahá od housu 80. let až po hravé techno nebo bublající elektro. V jeho hudbě uslyšíte nápadité taneční rytmy, ale také bohaté melodie a proměňující se nálady. První projekt vydal HRTL v roce 2014 na svém labelu, bylo to EP Hydroxid. Rok na to už to byla dlouhohrající deska Dataloss, za kterou následně získal žánrového Anděla. Jeho hlavní výsadou je improvizace, říká, že melodie nehraje rukama, ale hlavou, a na koncertech srší energií. V současné době koncertuje snad častěji v zahraničí než u nás a připravuje nové projekty ve spolupráci s několika zahraničními labely.

Čtěte také

hrtl.bandcamp.com

autor: Mary C
Spustit audio