Schwarzprior

7. říjen 2015

Tuto kapelu a její skladbu Železem rty nominoval do Czechingu 2015 porotce Karel Veselý.

Schwarzprior je česká elektro-synthpopová-darkwave kapela, kterou založilo trio Tomáš Motal, Radek Pleha a Edgar Schwarz. Formace vznikla v roce 2009 v Ostravě, kde její členové studovali uměleckou fakultu zdejší univerzity. Na základě eponymního EP obsahujícího šest tracků bylo unikátní trio zahrnuto do publikace „Here Be Dogs“ představujícího 32 unikátních českých hudebních projektů a rovněž nominováno na objev roku webzínu Musicserver.cz. Debutové studiové album IDDQD, které vyšlo v roce 2014, doprovázela kolekce remixů od spřízněných umělců. Kapela zvítězila ve výročních cenách Vinyla 2014 v kategorii objev roku a byla dokonce nominována na nejprestižnější českou hudební cenu Anděl v kategorii elektronická hudba. V lednu roku 2015 dosáhli se skladbou a videoklipem s názvem Železem rty na první příčku hitparády Radia Wave.

Členové formace jsou známi rovněž jako promotéři a vizuální umělci – Edgar Schwarz vede Gallery 13 pro současné umělce v Ostravě a pořádá koncerty zahraničních kapel v ČR. Tomáš Motal je komiksový kreslíř (v roce 2014 vyhrál soutěž komiksové tvorby Arnal) a Radek Pleha pracuje jako designér a animátor. Společně figurují v art-punk-performativním projektu známém pod zkratkou GZ.

Poslechněte si velký rozhovor se Schwarzprior o práci, Čtyřech dohodách a sežrané pizze Owena Palleta!

Schwarzprior and their song Železem rty (Your Metal on the Lips) were nominated for Czeching 2015 by jury member, Karel Veselý.

Schwarzprior is a Czech Electro-Synth-DarkWave band founded by Tomáš Motal, Radek Pleha and Edgar Schwarz. The band was formed in 2009 in Ostrava when its members were studying at the Faculty of Art. Due to the eponymous six track EP the odd trio was included in a publication titled “Here Be Dogs” featuring distinctive contemporary Czech bands and nominated for Discovery of the Year by Musicserver.cz. Their debut studio album IDDQD came out in 2014 along with a collection of remixes from allied artists. The band won Vinyla 2014 Awards as a Discovery of the Year and they were also nominated for the most prestigious Czech music award Anděl in the Electronic Music category. In January 2015 their song and music video Železem rty scored No. 1 in the Radio Wave chart.

The band members are also known as promoters and visual artists - Edgar Schwarz runs Gallery 13 for contemporary art in Ostrava and actively books shows for foreign bands. Tomáš Motal is a comics artists (won Arnal comic contest in 2014) and Radek Pléha works as a designer and animator. Together they also appear in an art-punk-performance side project called GZ.

Železem rty (Your Metal on the Lips)
Through a corridor, a texturized space.
Zero gravity, magnetic field.
With a boner through a burnt out city
Knuckles in a stranger’s mouth Toothless through water,
Knuckles in a stranger’s mouth Hulk after lobotomy.
Metal on the lipstick, lips under the skin, lashes a mirror.
Coming on the cheek, your metal on the lips.
Toothless through water, knuckles in a stranger’s mouth.
Your metal on the lips.
With a boner through a burnt out city.

Spustit audio