Never Sol: vítězná kapela 2013

10. duben 2015

Odborná porota Czechingu 2013 ve složení Josef Sedloň, Michal Máka, David Urban, Petra Ludvíková, Michal Brenner a Lucia Udvardyová poslala do Evropy pražský dívčí projekt Sáry Vondráškové Never Sol. Jako vítězná kapela nahrála v Českém rozhlase čtyřskladbové album.

Křehké písničkářství, nakažlivá melancholie i uhrančivý hlas plný obnažených emocí, to je projekt Never Sol zpěvačky a klávesistky Sáry Vondráškové. Jeden z největších českých hudebních objevů roku 2012 o sobě dal poprvé vědět skladbou Lay Down z kriminálního dramatu Ve stínu režiséra Davida Ondříčka. Skvěle přijatá píseň byla také počátkem spolupráce s legendárním producentem Janem P. Muchowem, pod jehož dohledem Never Sol připravuje debutové album. Vyjít by mělo v roce 2013.

Sára Vondrášková vystudovala jazzový zpěv na Ježkově konzervatoři a svoji kariéru začala sama s klavírem na „domovské scéně“ v Café V lese. Působila i v jiných – převážně jazzových kapelách, setkání s Janem P. Muchowem (Ecstasy of St. Theresa, Umakart) na podzim 2011 ale nasměrovalo její kariéru zcela novým směrem. Vznikl tak písničkářský projekt Never Sol.

Na jazzovou konzervatoř se Sára v devatenácti přihlásila díky milované Dianě Krall, nicméně v současnosti už Never Sol čerpá spíše ze současných ženských indie-popových interpretek jakými jsou Bat For Lashes, Regina Spektor nebo Cat Power. „Jsou to zpěvačky, které se snaží najít svůj vlastní jazyk a nehledí na nějaké zastaralé představy o tom, jak by se mělo zpívat a jak by měla písnička znít.“ vysvětluje.

Balada Lay Down, jejíž klenutá melodie zazní na konci úspěšného filmu Ve stínu, je skvělým příkladem neotřelého autorského rukopisu Never Sol, v němž má místo i soulová melancholie. Tu ostatně odráží i jméno projektu - zvláštní novotvar vznikl ze spojení španělského slova pro slunce („sol“) a anglického „never“ a kombinace má evokovat potemnělou atmosféru, která se skladbami skupiny vine.

„Myslím, že každý člověk má v sobě několik poloh, postojů, názorů a nějaký svůj vnitřní svět, který neukazuje každému a vlastně ho ani ukázat nemůže. Odhalit ho ale může právě ve své tvorbě, kde získává díky hudebnímu jazyku podobu a smysl, který normálně vyjádřit nelze.“ říká Sára Vondrášková, jejíž Never Sol má nakročeno k velké kariéře. Angličtina, kterou zpívá, by mohla naznačovat mezinárodní ambice, skutečnost je ale prozaičtější: „Paradoxně se mi v angličtině nejlépe a nejpřirozeněji formulují myšlenky.“ říká.

Sára Vondrášková - Never Sol

Never Sol aktuálně na koncertní dvojici doplňuje bubenice Lenka Dundrová a společně už předskakovaly skupině Charlie Straight nebo německým RE:JAZZ na večírku EuroConnections v Paláci Akropolis. Sára Vondrášková také působila v koncertní skupině klasika domácí elektronické scény Floexe, s nímž natočila singl Gone nachystaný na začátek roku 2013. Její hlas zazněl i v písni Out of Shadows, kterou pro polský film Yuma připravili zpěvák a kytarista Please The Trees Václav Havelka a právě Jan P. Muchow. S ním Never Sol připravuje debutovou desku, která patří k nejočekávanějším nahrávkám roku 2013.

Poslechněte si čtyři nové skladby Never Sol, nahrané v Českém rozhlase.

autor: Stano
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.