Wild Tides: vítězná kapela 2014

9. červen 2015

Odborná porota Czechingu 2014 ve složení Jana Grygarová aka Apačka, Pavel Turek, Bára Šubrtová, Tomáš Zdeněk aka Lorenzo, Pavel Kučera a Libor Lisý poslala do Evropy pražské surf-punkové trio Wild Tides. V hlasování posluchačů obsadila kapela 2. místo po Manon Meurt. Jako vítězná kapela nahráli Wild Tides v Českém rozhlase pětiskladbové album Sever Fashion.

Oprsklé poznámky do publika, zpocené vlasy, překotné, ale přitom přesné bicí, frenetický zpěv, dvě kytary, žádná basa, stopáže skladeb do dvou minut, stoprocentní nasazení - to jsou atributy, které pomáhají vykreslit pověstnou atmosféru koncertů české surf punkové trojice Wild Tides.

Pražská čtvrť Letná je v kurzu – během posledních let se sem přestěhovala spousta mladých lidí, které přilákala zdejší ležérní atmosféra kavárniček, barů, zahradních restaurací, přilehlé dva parky i samotná poloha městské části – vždyť do centra je to tři minuty tramvají a deset pěšky. Jakub Kaifosz tu žije od narození a hrdě se k Letné hlásí. Méně už k surf punku, ale to je normální - většina hudebníků se při zaškatulkování ošívá.

První kroky jménem Wild Tides udělal kolem roku 2011 Jakub sám, když se najednou ocitl bez kapely, zato s poměrně jasnou hudební vizí. Nahrál úplně sám dvě skladby, pověsil je na web s inzerátem, že hledá spoluhráče do kapely, a odjel na líbánky. Kupodivu brzy na to přišla odpověď od nějakého Michala, který hraje na bicí a je připravený do toho jít. Naopak s Vegym, který vedle WT stíhá ještě několik dalších kapel, se Jakub znal od šestnácti. A přestože se do té doby nijak zvlášť nemuseli, vytížený kytarista na nabídku kývl. Na jedné zkoušce se mihla i basistka, ale poté, co se už neukázala, trojice usoudila, že takhle jejich hudba vlastně zní v pořádku a půjde to i bez basy.


„My když s Michalem děláme nějakou písničku, chceme to mít především co nejdřív z krku, což už teď vlastně dospělo do takovýho extrému, že nezkoušíme vůbec a ty písničky, který jsme třeba dodělali až ve studiu, hrajem všichni spolu poprvý vlastně až naživo. Chudák Vegy, ten se k těm songům někdy dostane i tak, že mu nahraju ´tutorial´ nasucho na kytaru na webkameru a pošlu mu to mailem a on si z toho pak už něco vykouzlí a je to. My prostě holt neumíme zkoušet, my umíme hrát koncerty,“ vysvětluje Jakub a možná tím i odpovídá na otázku, kde se v téhle české partě bere ta samozřejmá autentická energie.

Poslechněte si nové EP Wild Tides Sever Fashion, nahrané v Českém rozhlase.

autor: Stano
Spustit audio