Protesty v Ostravě, Plzni a Brně

Stovky převážně mladých lidí se sešly na protestní akci před ostravským magistrátem. Protestovali proti policejnímu zásahu na víkendové technoparty Czechtek 2005. Stejně jako na dalších demonstracích na jiných místech požadují prošetření policejního zásahu, po kterém zůstalo několik desítek zraněných účastníků party i policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Bílé zapaluje svíčku při pietním aktu za zraněné na technoparty

Lucie Bílé zapaluje svíčku při pietním aktu za zraněné na technoparty | Zdroj: ČTK

Před Novou radnicí se sešlo na 400 demonstrantů. Někteří se vybavili transparenty. Na náměstí se tak objevila hesla: "Veřejná nebezpečnost", "V našem království se nesmí tančit" či "Paroubkův teror". Po prvních proslovech pořadatelé spustili aparaturu. Jako první přítomní slyšeli skladbu Karla Kryla Šašek a král.

Účastníci ostravské demonstrace se shodli, že zásah byl nepřiměřeně tvrdý, a žádají vysvětlení, kdo ho přikázal a kolik celá akce stála. Podepisovali také petici. "Petice je proto, že zákrok, který na CzechTeku proběhl, byl neoprávněný. Měli legálně pronajatý pozemek a vstup policie na něj byl naprosto neoprávněný. Petice poputuje do Prahy, přidá se k tomu, co se sepisuje v Brně, v Praze a podá se to celé najednou," řekl jeden z organizátorů Lukáš Čvanda.

Protestní akci podpořil i účastník tachovské technoparty Pavel Kresta z Ostravy. "Bylo to docela nechutné. Ti lidé tam nic nedělali, jen se opalovali, poslouchali muziku, tančili, popíjeli pivko. Pak přijde banda, rozmlátí je tam a vyžene. Přišlo mi to nesmyslné. Byl to nesmyslný zákrok, který bude platit každý daňový poplatník. Jediný zákrok, který mohli udělat, bylo to, že mohli nahnat z těch luk, které nebyly pronajaté, nahnat na tu, která byla pronajatá. To je vše, co měli dělat."

Během ostravské demonstrace se na improvizovaném pódiu, kterým se stalo radniční schodiště, střídali řečníci a četli články z novin. Mezi tím hrála hudba, někteří žonglovali a jiní odpočívali ve stínu.

Demonstrace proti víkendovému zásahu policie na technoparty probíhá i v Plzni Kolem 50 mladých lidí se ve stylu hapeningu s hudební aparaturou sešlo v Mlýnské strouze. Protestovat chtějí každé odpoledne až do pátku.

Protest proti víkendovému postupu policie v Mlýnci vyjádřilo v Brně několik stovek převážně mladých lidí.

Soustrast napadeným při zásahu policie proti technoparty CzechTek vslovilo několik desítek lidí na Václavském náměstí v Praze. Svíčku u sochy sv. Václava tam zapálila i zpěvačka Lucie Bílá.

Milan Kopp, Gabriela Všolková, David Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme