ČSSD nadále obhajuje zákrok policie na CzechTeku, ODS je proti

Technoparty CzechTek rozdělila českou politickou scénu. Zatímco premiér Jiří Paroubek z ČSSD a ministr vnitra František Bublan zásah policistů obhajují, nejsilnější opoziční strana - ODS - ho jednoznačně odsuzuje. Občanský demokrat a šéf Senátu Přemysl Sobotka chtěl po technoparty v roce 2002 na Liberecku přijmout přísnější zákony. Jak ale řekl, horní komora to nestihla, protože měla legislativní smršť. Šéf resortu vnitra vidí dvě řešení situace: buď se změní zákon o shromažďování nebo o obcích. Příslušný návrh chce vládě předložit do konce srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní zásah na CzechTeku 2005

Policejní zásah na CzechTeku 2005 | Foto: Štěpán Kotrba

Zatím žádná personální opatření - tak se staví k dosavadním výsledkům vyšetřování policejního zásahu na technoparty CzechTek 2005 ministr vnitra František Bublan. Podle něj bylo řízení zásahu šéfem tachovské policie Jaromírem Knížetem v pořádku.

Jak ministr řekl České televizi, Kníže sám udělal svou práci dobře a za excesy jednotlivých policistů nemohl. Na jeho možném odvolání se tak Bublan se svými kritiky neshodne: "Kníže nemůže ohlídat každého policistu, jak se zachová. Navíc ta situace byla velmi vypjatá."

K nejvýraznějším kritikům patří i předseda Senátu a občanský demokrat Přemysl Sobotka. Ten v roce 2002, kdy se technoparty CzechTek konala na Liberecku a kdy byl místopředsedou horní komory Parlamentu, zvažoval zákaz konání podobných akcí. Inspirovat se chtěl zákonem platným ve Velké Británii.

Jak Sobotka potvrdil v České televizi, za tři roky v této věci moc aktivity nevyvinul: "Protože v této zemi jsme se dostali do fáze, že jsme měli takzvanou legislativní smršť a naší povinností bylo schvalovat nebo neschvalovat zákony. Můžeme říct, že cítíme dluh."

Sobotka ještě doplnil, že před třemi roky technoparty skončila jinak. "Pojďme se podívat, jak to tam paní starostka vyřešila - tenkrát zcela dobře. Myslím si, že když odjížděli účastníci, tak bylo všechno uklizené. To je jiný přístup, než se teď odehrál na Klatovsku."

Zabránit akcím, které si obce na svém území nepřejí, by mohla změna zákona. Vládě jí chce předložit ministr vnitra František Bublan. Předloha by měla obcím přiznat větší pravomoci, aby se mohly účinněji bránit nájezdům tisícovek neohlášených návštěvníků.

Zároveň by neměl omezovat nejrůznější hudební koncerty a sportovní akce. "Chci předložit dvě řešení: buďto změnou zákona o shromažďování anebo změnou zákona o obcích, kde by bylo na obcích, zda si svojí vyhláškou upraví, zda chtějí takové akce ve svém katastru či nikoliv. To předložím do konce srpna," uvedl Bublan v České televizi.

Související web: speciál o Czechteku 2005

Petr Doležel, Ondřej Kapic, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme