Poslanci se budou zabývat okolnostmi zásahu na CzechTeku

Policejní zásah na technoparty se dostává do sněmovny. Přiměřeností zákroku proti účastníkům CzechTeku se dnes budou zabývat poslanci z výboru pro obranu a bezpečnost. Vysvětlení budou žádat mimo jiné od zástupců policejního prezidia a od ministra vnitra Františka Bublana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kordon

Policejní kordon | Foto: David Němec

Místopředseda sněmovního branného výboru Miloš Titz z ČSSD chce vědět například to, s jakým konkrétním plánem byli policisté na místo vysláni a zda skutečně zakročili adekvátně dané situaci.

Druhý problém vidí poslanec v otázce nejasného zákonného určení povinností organizátorů podobných akcí a dozoru nad jejich pořádáním. "Opravdu se mi nezdá, že na soukromém pozemku, byť i se svolením majitele, aby se tam dělo cokoliv," uvedl Titz.

Předseda výboru Jan Vidím z ODS očekává rušné jednání. "Předpokládám, že ministr nám bude chtít demonstrovat na nějakém videozáznamu kvalitu onoho policejního zákroku. Předpokládám také, že přijdou zástupci různých iniciativ, které se zabývají lidskými právy, a budou chtít argumentovat opačně," řekl Vidím.

Ministr vnitra František Bublan už minulý pátek v Senátu připustil, že při zákroku na technoparty mohli jednotlivé policisté selhat. Vyšetřování události se nebrání, postup policie ale stále hájí a nemyslí si, že se jeho pohled na věc změní. "To na celé věci nemůže nic změnit, může se z toho jenom vyvodit nějaký důsledek, ale jinak zákrok jako takový považuji už za uzavřený," řekl Bublan.

Vysvětlení zásahu stále žádá také prezident Václav Klaus. Včera si proto pozval Bublana na Hrad. Klaus se i v otevřeném dopise adresovaném vládě znovu ptá především na formu policejního zásahu a jeho zadání. Bublan Klausovi slíbil, že se vláda bude případem zabývat na svém nejbližším zasedání a o jeho výsledku bude hlavu státu okamžitě informovat.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme