Ombudsman obdržel tisíce e-mailových stížností na postup policie

Přes čtyři tisíce stížností na postup policie při CzechTeku u Mlýnce na Tachovsku už obdržel elektronickou poštou veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Většinu z nich tvoří zkopírovaný text, lišící se pouze podpisem stěžovatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otakar Motejl

Otakar Motejl | Foto: kancelář ombudsmana

Ombudsman zahájil minulou středu své vlastní šetření celé události. V současnosti ale čeká na to, s jakým výsledkem a jak rychle se k záležitosti vyjádří příslušné orgány, především inspekce ministra vnitra. Motejl také důrazně varuje před předčasnými závěry, jejichž autoři obvykle nemají kompletní materiály z obou stran.

"Stále se obává, že jsem skutečně jeden z mála, který to místo činu viděl, z těch, kteří o tom neustále hovoří a diskutují. Což je samo o sobě dost paradox, protože posuzovat vývoj situací v terénu na poměrně velké ploše, posuzovat vývoj událostí, které trvaly skoro 20 hodin, bez jaksi uvědomění časového kontextu, tak z toho moc moudrý nejste. A obdivuji se, že je z toho půlka národa moudrá," řekl Motejl Českému rozhlasu.

Kauzou CzechTek 2005 se možná bude zabývat parlamentní vyšetřovací komise. O jejím zřízení budou jednat poslanecké kluby. Rozhodl o tom branný výbor sněmovny. Podle výboru se při akci chovali neadekvátně a protiprávně jak policisté, tak technaři. Výbor také žádá ministry vnitra a spravedlnosti, aby ho informovali o všech šetřeních kauzy Czech Tek. Ministr Bublan při jednání s poslanci i se zástupci protestujících proti policejnímu zákroku naznačil, jak se dá podobným konfliktům předcházet. Nejjednodušší je podle něj určit legální prostor pro podobné akce. Spíš je ale pro to, aby si tyto prostory vytypovali podle jasných pravidel sami organizátoři.

Inspekce ministra vnitra začala vyslýchat čtyři policisty, kteří na technoparty CzechTek bili a kopali jednoho z technařů. Podle náměstka policejního prezdenta Vladislava Husáka jim jejich nadřízení z chebské policie nařídili dovolenou a vyřadili je z pořádkové jednotky. Inspekce by chtěla celé šetření zakončit do dvou měsíců. Tak dlouhá je totiž u policie výpovědní lhůta. Vyloučila by se tak možnost, že těžkooděnci výpověď podají sami a odejdou od sboru se všemi finančními výhodami.

Milan Kopp, Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme