Premiér Jiří Paroubek přiznal, že podcenil CzechTek

Premiér Jiří Paroubek prý akci CzechTek podcenil. Řekl to v České televizi s tím, že by si dokázal představit takový zákon o shromažďování, který by dal více pravomocí obcím, jichž by se případné velké kulturní akce týkaly. Chyby ale předseda vlády vidí také na straně policie a ministra vnitra Františka Bublana. Šéf resortu chyby připustil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Paroubek v televizi také uvedl, že vůbec nevěděl, co to CzechTek je a jaké problémy mohou vzniknout. "Já jsem nevěděl, k jakým problémům může dojít. Já jsem to tolik nesledoval," prohlásil Paroubek.

Novela zákona o shromažďování by předešla podobným problémům jako při CzechTeku, při kterém premiérovi nejvíce vadila nedostatečná komunikace ze strany ministra vnitra Františka Bublana. Předseda vlády k tomu řekl:

"V tom racionálním hodnocení toho, jak celá věc kolem CzechTeku byla odkomunikována, tak myslím, že to je záležitost, kterou jsme podcenili. Ministr vnitra měl celou věc komunikovat už dopředu alespoň v koalici a možná i s lídry."

Podle šéfa kabinetu měl ministr vnitra o problému více debatovat s politiky a policie měla lépe komunikovat s veřejností. František Bublan dnes pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál uvedl, že si debatu s politiky před policejní akcí neumí představit. Část chyb ale uznal:

"Chyby tam samozřejmě byly, to já připouštím. Policie mohla být více aktivní k médiím během zásahu nebo těsně po něm, mohlo se lépe odprezentovat, co se stalo a proč se to stalo. To vnímáme a vyvodíme z toho důsledky do budoucna, že v tomto směru budeme postupovat lépe."

Související web: speciál o Czechteku 2005

Marián Vojtek, Hana Jurášková, Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme