11. etapa – Al-Attiyah a Meo vítězí v další pekelné etapě, lídři si kontrolují pozice. Valtr sedmý

15. leden 2016

Al-Attiyah už podruhé získal etapové vítězství a pomalu ukrajuje z náskoku, který před ním má Francouz Peterhansel. Vyčerpaným motorkářům museli pořadatelé kvůli extrémnímu horku závod pozastavit. Nejlépe se s horkem popral Francouz Meo, který si stejně jako Al-Attiyah přijel do cíle pro druhé etapové vítězství letošního ročníku a skvělým výkonem se vyhoupl na celkové třetí místo. Nejlepší v kategorii kamiónů byl Rus Nikolajev.

Motorky

Australan Price zajel druhý nejrychlejší čas, který mu stačil k sesazení Slováka Svitka z průběžného vedení v soutěži. Má před ním už solidní náskok 35 minut. Bohužel po pádu ze závodu odstoupil jeden z favoritů, Portugalec Goncalves, který byl po 7. etapě na prvním místě průběžného pořadí.

Organizátoři museli závod pro motorkáře kvůli extrémnímu vedru pozastavit

Do San Juan dojel v nejrychlejším čase rychlostní zkoušky Francouz Meo, kterému jeho výkon pomohl vyhoupnout se na celkové třetí místo za Pricem a Svitkem. Svitko si bude muset druhé místo ještě pohlídat, protože Meo na něj ztrácí jen 8 minut. Třetí místo v etapě si vyjel Chilan Quintanilla.

Celkové pořadí: 1. Price (AUS/KTM), 2. Svitko (SVK/KTM), 3. Meo (FRA/KTM)

Čtěte také

Čtyřkolky

Poprvé se mohl z etapového vítězství radovat Alejandro Patronelli, který byl v cíli nejrychlejší, ale pouze s minutovým náskokem před druhým Jihoafričanem Baragwanathem. Třetí nejrychlejší čas zajel Marcos Patronelli. V celkovém pořadí je mezi argentinskými bratry jen minimální odstup, lepší je Marcos, ale pouze o osm vteřin před Alejandrem. Poslední dvě etapy tak budou ještě napínavé.

Který z bratrů nakonec Rallye Dakar 2016 vyhraje? Marcos nebo Alejandro Patronelli? V celkovém pořadí je mezi nimi minimální rozdíl

Celkové pořadí: 1. Patronelli M. (ARG/Yamaha), 2. Patronelli A. (ARG/Yamaha), 3. Baragwanath (ZAF/Yamaha)

Auta

Loňský vítěz, Katařan Al-Attiyah, se nevzdává a pomalu ukrajuje z časové ztráty, kterou má na prvního muže v čele, Francouze Peterhansela. Své mini dovezl do cíle v městečku San Juan v nejrychlejším měřeném čase. Na Peterhansela, který dokončil etapu na 4. místě, ztrácí ale 51 minut a bude těžké Francouze ohrozit v jeho cestě za 12. dakarským titulem.

Francouz Despres je po 11. etapě závodu na 7. místě

Slušně zajel i Francouz Leob, který byl ještě po 7. etapě v čele průběžného pořadí než ho zradily technické problémy, a dokončil etapu jako druhý. Třetí byl s pouhou ztrátou necelých 2 minut na Loeba Fin Hirvonen; celkově je čtvrtý, ale na třetího Jihoafričana De Villierse ztrácí pouhých pět minut. Průběh v této kategorii bude napínavý, cíl v Rosariu už se blíží.

Celkové pořadí: 1. Peterhansel (FRA/Peugeot), 2. Al-Attiyah (QAT/Mini), 3. De Villiers (ZAF/Toyota)

Čtěte také

Kamióny

I po čtvrteční etapě zůstává v čele kategorie kamiónů Holanďan De Rooy, přestože etapu zajel až v 6. nejlepším čase. Etapové vítězství, už třetí v letošním ročníku, získal Rus Nikolaev, za ním skončili Holanďané Versluis a Van Genugten.

Holanďan De Rooy podává stabilní výkony a má dobře nakročeno k získání dakarského titulu

De Rooy má solidní náskok před celkově druhým Rusem Mardejevem, a to více než hodinu. Pokud se nestane něco nepředvídatelného, bude se nejspíš v Rosariu radovat z dakarského vítězství.

Celkové pořadí: 1. De Rooy (NLD/Iveco), 2. Mardejev (RUS/Kamaz), 3. Villagra (ARG/Iveco)

Češi v etapě

Z pěti českých motocyklistů na Dakaru pokračují už jen dva: David Pabiška dojel 34. a Jan Veselý 71. Martin Prokop dojel v toyotě šestnáctý a Miroslav Zapletal o tři pozice za ním.

Martin Prokop v debatě s Nasserem Al-Attiyahem

Mezi kamióny byl nejvýše sedmý Jaroslav Valtr. Martin Kolomý je za ním osmý. V oficiálních výsledcích po čtvrteční etapě chybí Martin Macík.

Podrobné výsledky zde.

autoři: ČTK , Dakar.com , min
Spustit audio