13. etapa – Peterhansel, Price, Patronelli a De Rooy, to jsou jména vítězů 38. ročníku Rallye Dakar!

16. leden 2016

V argentinském městě Rosario dnes skončila poslední etapa 38. ročníku dakarského závodu. Lídři jednotlivých kategorií si po včerejší etapě kontrolovali své pozice a 13. etapa tak nepřinesla žádná veliká překvapení. Z dakarského titulu se může už podvanácté radovat Francouz Peterhansel a naopak první titul slaví Australan Price. Třetí trofej pozvedl Argentinec Patronelli a dvojnásobným dakarským vítězem je Holanďan De Rooy.

Motocykly

Poprvé v dakarské historii vyhrál Australan. Talentovaný Toby Price se účastnil slavné Rallye teprve podruhé, při své loňské prémiové účasti překvapil třetím místem a letos si rovnou dojel do Rosaria pro titul nejlepšího motorkáře. „Vyhrát hned při druhém startu je úžasné. Vůbec jsem nečekal, že by se mi to mohlo povést. A být prvním australským vítězem Dakaru, to už je úplně šílené,“ rozplýval se Price. „Už jenom dokončit tuhle rallye se rovná vítězství. A vyhrát ji je naprosto úžasné. Doufám, že tohle je teprve začátek a další vítězství přijdou,“ uvedl.

Čtěte také

Životního úspěchu dosáhl i Slovák Svitko. V r. 2014 skončil devátý, v loňském roce pátý a letos se poprvé dostal na stupně vítězů. Jen devět minut za Svitkem skončil Chilan Quintanilla, který se zároveň mohl radovat z prvního etapového vítězství.„Vyhrát hned při druhém startu je úžasné. Vůbec jsem nečekal, že by se mi to mohlo povést. A být prvním australským vítězem Dakaru, to už je úplně šílené,“ rozplýval se Price. „Už jenom dokončit tuhle rallye se rovná vítězství. A vyhrát ji je naprosto úžasné. Doufám, že tohle je teprve začátek a další vítězství přijdou,“ uvedl.

Konečné pořadí: 1. Price (AUS/KTM), 2. Svitko (SVK/KTM), 3. Quintanilla (CHL/Husqvarna)

První australský vítěz v dakarské historii Toby Price (uprostřed), vlevo stříbrný Štefan Svitko a třetí Pablo Quintanilla

Čtyřkolky

Už trojnásobný dakarský vítěz Marcos Patronelli z Argentiny

Argentinští bratři Marcos a Alejandro Patronelli si dnes kontrolovali své pozice v čele kategorie čtyřkolek. Úspěšnější byl nakonec Marcos, který vyhrál dakarský titul už potřetí, Alejandro na bratra v celkovém pořadí ztratil jen pět minut. Napínavý byl boj o třetí místo mezi Rusem Karyakynem a Jihoafričanem Baragwanathem. Oba zajeli poslední etapu výborně, Baragwanath ale přece jen o trochu lépe, 13. etapu vyhrál a tím sesadil Rusa z celkového třetího místa.

Konečné pořadí: 1. Patronelli M. (ARG/Yamaha), 2. Patronelli A. (ARG/Yamaha), 3. Baragwanath (ZAF/Yamaha)

Auta

Francouz Peterhansel to dokázal. Může se pyšnit už dvanáctým dakarským titulem, šest získal v kategorii motorek a po dnešku i šest v kategorii aut. „Je to něco mimořádného. Jeli jsme pod velkým tlakem, ale zvládli jsme to. Každé z mých vítězství má jinou váhu, ale tohle rozhodně patří do první trojky. Projet cílem po posledních třech náročných dnech byla velká úleva,“ řekl Peterhansel. Cesta k dalšímu titulu ale opravdu nebyla jednoduchá, na paty mu šlapal jeho týmový kolega a krajan Loeb, který měl převahu především v prvním týdnu soutěže. Bohužel technické problémy v jedné z dalších etap ho zbrzdily a přestože dnešní etapu opět vyhrál, v celkovém pořadí nakonec skončil devátý.

Francouz Peterhansel si jede pro dvanáctý dakarský titul v kariéře

Nelze opomenout ani výkon Katařana Al-Attiyahy v mini, který statečně dotahoval ztrátu na vedoucího Peterhansela. Loňské vítězství neobhájil, ale radovat se může z druhého místa. O třetí místo svedli boj Jihoafričan De Villiers a Fin Hirvonen. Nakonec byl úspěšnější De Villiers, který porazil Hirvonena jen o necelé tři minuty.

Konečné pořadí: 1. Peterhansel (FRA/Peugeot), 2. Al-Attiyah (QAT/Mini), 3. De Villiers (ZAF/Toyota)

Kamióny

Vítězná posádka Holanďana De Rooye

V kategorii kamiónů si připsal už druhé dakarské vítězství Holanďan De Rooy. Závod vyhrál s přehledem s více než hodinovým náskokem před loňským vítězem Rusem Mardejevem. Argentinec Villagra skončil třetí. Etapu nejrychleji zajel Holanďan Stacey.

Konečné pořadí: 1. De Rooy (NLD/Iveco), 2. Mardejev (RUS/Kamaz), 3. Villagra (ARG/Iveco)

Do cíle v Rosariu dorazilo 84 motorkářů, 23 jezdců na čtyřkolkách, 67 pilotů aut a 44 posádek kamiónů. Ujeli více než 9 500 kilometrů. Čest vítězům a sláva poraženým! 38. ročník Rallye Dakar skončil.

Češi v etapě

Nejlepšího výsledku dosáhl Jaroslav Valtr, který s tatrou skončil osmý. Martin Kolomý zajel poslední etapu ve čtvrtém nejrychlejším čase, celkově skončil 17. Martin Macík, nejmladší řidič kamiónu v soutěži, zajel solidní desátý nejlepší čas a to mu přineslo umístění v první dvacítce, je 19.

„Vrátil jsem se po roční pauze a hned je z toho životní výsledek. Měli jsme problémy hlavně na začátku soutěže a to nás stálo ještě lepší umístění. Soutěž byla fantastická. Několikrát jsme ukázali, že jak Fat Boy, tak nový Phoenix patří do absolutní špičky a naše vozy jsou připraveny bojovat o beduíny,“ uvedl Valtr, který hájil barvy týmu Tatra Buggyra a předčil nakonec i jedničku Martina Kolomého.

Nadějný Martin Prokop si při své premiérové účasti vedl výborně a skončil celkově 14, o dvě místa za ním je Miroslav Zapletal.

Do cíle v Rosariu dojeli jen dva čeští motorkáři. David Pabiška je v konečných výsledcích na 30. místě, Jan Veselý 71.

Podrobné konečné výsledky 38. ročníku Rallye Dakar najdete zde.

Nejlepším Čechem 38. ročníku Rallye Dakar je Jaroslav Valtr, který skončil osmý v celkovém pořadí
autoři: Dakar.com , min
Spustit audio