Davidu Pabiškovi v účasti na Rallye Dakar nezabrání ani přetržené vazy

29. prosinec 2015

Osmkrát stál s motorkou na startu Rallye Dakar a osmkrát dojel. Takovou bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný český motocyklový závodník než David Pabiška. Chybět nebude ani podeváté, i když si tři měsíce před dakarským startem přetrhl vazy v koleni a poškodil meniskus, a musel na operaci.

„Mám dobrého doktora, kouzelníka. U mě funguje velmi dobře, že když mi doktor řekne a „opraví“ mi hlavu, tak mi menší nedostatky v těle přestanou vadit. Jsem jako malé mimino,“ dokazuje David Pabiška pravdu o tom, že dakarští motorkáři mají práh bolesti úplně jinde než „běžní“ smrtelníci.

Čtěte také

Touha dojet podeváté do cíle je prostě mnohem silnější než poměrně těžké zranění nohy. Ve svých čtyřiceti letech se ale David brání motorkářskému důchodu podobně jako třeba Jaromír Jágr tomu hokejovému a bojuje dál.

„Máme spoustu příkladů, že ti kluci můžou podávat velice dobré výkony až do padesáti a mně padesát ještě zdaleka není. Už se mě ale okolí ptá, jak dlouho ještě chci jezdit. Ale já se považuji za velmi veselého mladého člověka plného sil, takže nepočítejte s tím, že budu končit.“

Nová sezóna - nový tým

Novou motivací pro Davida Pabišku je pro lednovou Rallye Dakar i přestup do týmu Barth Racing ke kamarádům Josefu Macháčkovi a Martinu Plechatému, kteří spolu pojedou v bugině. Parťákem tak Pabiškovi bude nováček za řídítky motorky Rudolf Lhotský. Jemu chce předávat zkušenosti, ale zároveň na Dakaru 2016 uspět.

„Upozorňuju všechny, že jedu na Dakar závodit. Nejedu se tam fotit pod dunou s prvním nebo posledním kamiónem. Už jsem nakoukl do první dvacítky, vím, co to je 18 místo absolutně, což je úžasná záležitost. Chci tam zpátky a budu pro to dělat maximum.“

autor: jař
Spustit audio