Dobrodružství v Jižní Americe si vyzkouší Martin Prokop

7. prosinec 2015

Český jezdec mistrovství světa v rallye Martin Prokop pojede Rallye Dakar. Vymění tak účast na lednové Rallye Monte Carlo právě za Dakar. I tentokrát bude v konvoji dakarský reportér Radiožurnálu Jan Říha. Sledovat bude také to, jak Martin Prokop zvládne výměnu Fordu Fiesta WRC za speciální Toyotu Hi-Lux upravenou pro slavnou pouštní rallye.

Účast Martina Prokopa na Rallye Dakar byla oznámena na poslední chvíli. Šlo vlastně o strašnou náhodu, protože Martin Prokop byl jako rallyový jezdec pozván na testování tlumičů vozu Toyota Hi-Lux pro Rallye Dakar, aby pomohl s vývojem vozu. Zajel ale tak dobře, že mu představitelé týmu nabídli účast na Dakaru. Martin z toho měl docela zamotanou hlavu, protože jeho zkušenost je minimální, na přípravu neměl dost času, přípravu nestihl.

„Pro mě to rozhodování samozřejmě nebylo lehké, protože startovat bez zkušeností v nejtěžším závodě na světě není úplně lehké, ale výzva je obrovská a sen se tím pádem začíná plnit. Takže rozhodnutí bylo ano, ale že bych si byl jistý tím, co dělám, to rozhodně nejsem,“ popisuje svoje pocity Martin Prokop.

Soupeři z rallye

Martin se může na Rallye Dakar cítit jako doma, protože bude plná slavných jezdců z mistrovství světa v rallye. Závodit bude poprvé v životě Sebastian Loeb, který je mnohonásobný vítěz mistrovství světa v rallye, pojede Mikko Hirvonen, Carlos Sainz, který už dokázal Rallye Dakar, ale i mistrovství světa v rallye vyhrát. A z těch hlavních favoritů, co se týká značek, kromě peugeotu, za který pojede kromě Sainze třeba také Stéphane Peterhansel, je to samozřejmě značka mini – vítěz posledních ročníků. Ale právě toyota chce jim všem šlapat na paty.

Dakar bez pouště Atacama

Dakarský ročník 2016 bude jiný než předchozí v Jižní Americe. Na jeho trase chybí tradiční pouštní země Chile a taky Peru. Může za to Godzilla El Nino efekt – v Jižní Americe se očekává velmi silný El Nino efekt, který přináší špatné počasí a někdy i katastrofy. A právě označení Godzilla znamená, že má být pro rok 2016 velmi silný. Peru řeklo, že nedá peníze za Rallye Dakar, ale spíše na odstraňování škod. V Chile byly na jaře povodně, takže to už svoji neúčast oznámilo s předstihem, tudíž vypadla poušť Atacama. O to ale bude závod rychlejší, a proto také jezdci rallye v tak velkém počtu. Čeští reprezentanti letos také ve velkém počtu – 17 strojů – to je vyrovnání dakarského rekordu, a rozhodně bude komu fandit – pět motorek, šest aut a šest kamiónů na startu Rallye Dakar.

autor: jař
Spustit audio